'Hoe verbeteren we de zichtbaarheid van de Plofsluis en het verhaal daarachter?' Dat is de vraag die een projectgroep bezig houdt. Foto: Louise Mastenbroek.
'Hoe verbeteren we de zichtbaarheid van de Plofsluis en het verhaal daarachter?' Dat is de vraag die een projectgroep bezig houdt. Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: louise)

Plofsluis mag wel een beetje mysterie blijven

Louise Mastenbroek

'Hoe verbeteren we de zichtbaarheid van de Plofsluis en het verhaal daarachter?' Dat is de vraag die een projectgroep van Rijkswaterstaat, gemeente en provincie bezig houdt.

JUTPHAAS - De sluis diende om bij oorlogsdreiging snel het Amsterdam-Rijnkanaal af te dammen. De met puin gevulde bakken konden worden opgeblazen, zodat de inhoud het kanaal blokkeerde. De sluis is nooit gebruikt, maar nu heeft de Heemstederbrug ofwel de Plofsluis een belangrijke waarde voor het industrieel erfgoed. Het is een rijksmonument, eigendom van Rijkswaterstaat. Het ontwerp in combinatie met de functie is uniek en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een stuk geschiedenis dat bekend moet blijven. In drie creatieve sessies heeft de projectgroep, samen met professionals uit verschillende organisaties en betrokken bewoners, de vraag belicht. Om meerdere redenen kan de sluis niet geëxploiteerd worden, een daarvan is veiligheid. Bij de sluis is een kegelligplaats, daar kunnen schepen met gevaarlijke of schadelijke stoffen aanleggen. Volgens wettelijke voorschriften voeren deze schepen overdag een of meer blauwe kegels. Maar dagelijks fietsen en wandelen mensen over de brug en varen (cruise)schepen door het kanaal ernaast, daarvoor zou het enorme 'betonnen blok' wel aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Het moet een presentatie worden die nieuwsgierig maakt. De 70 m lange, 40 m brede en 8,5 m hoge sluis leent zich uitstekend voor een projectie of muurschildering op de wanden. De presentatie moet passen in het landschap, de scheepvaart mag er niet door gehinderd worden en het moet duidelijk zijn dat de sluis een onderdeel is van de linie. De samenhang met de omliggende verdedigingswerken en het kanaal moet naar voren gebracht worden. Dit zou kunnen door een aansluiting te maken in fiets- en wandelrouters. De deelnemers aan de bijeenkomsten zijn het er over eens dat de sluis wel een beetje een mysterie mag blijven. Eind januari kunnen RWS, provincie en gemeente bepalen of en hoe deze plek zichtbaar gemaakt kan worden .

Meer berichten