Rond een molen is er altijd veel te repareren. De monumenten zijn oud en de tijd zorgt langzaam voor verval. Foto: Cees van der Wal.
Rond een molen is er altijd veel te repareren. De monumenten zijn oud en de tijd zorgt langzaam voor verval. Foto: Cees van der Wal. (Foto: Cees vd wal)

Molenstichting SIMAV wil graag voortaan haar eigen klusteam

Rond een molen is er altijd veel te repareren. Deze monumenten zijn eeuwenoud en de tijd zorgt langzaam voor verval. Nu doet de molenaar zelf al veel bij de molen: preventief onderhoud en het goed bijhouden van bewegende delen. Maar voor de grotere reparaties zijn specialisten nodig.

VIJFHEERENLANDEN - Dan komt de technische commissie van Molenstichting SIMAV aan de bak. Zij beoordelen de situatie en schakelen daarvoor een aannemer, schilder, rietdekker of de molenmaker in. Dit is helaas niet mogelijk voor al het werk. De subsidies die SIMAV ontvangt zijn onvoldoende om steeds voor iedere klus een aannemer in te schakelen. Hierdoor blijft door geldgebrek te veel liggen.

Goede staat

De vrijwilligers van SIMAV willen de molens van de betrokken regio in goede staat houden. Ook de kleine klussen waar nu geen geld voor is, moeten toch worden aangepakt.

Om die reden wil de Molenstichting een eigen klusteam oprichten.

Een groepje enthousiaste vrijwilligers die een dag per week mee willen werken rond de molen. Klussen aan de molenwoning, de schuur, het erf, er is altijd veel te doen.

Timmerwerk, schilderwerk, glas zetten, een omheining plaatsen. Ideaal voor voormalige bouwvakkers en onderhoudsmedewerkers, die geen zin hebben de hele dag thuis te zitten.

Vriendengroep

Voor SIMAV is een klusteam niet nieuw. Vroeger was er ook een vriendengroep die samen allerlei klussen aan pakte. Van kleine werkzaamheden tot aan de interne verbouwing van molen De Liefde in Streefkerk toe (het huidige kantoor van SIMAV).

Maar door de ver gevorderde leeftijden is dit team uit elkaar gevallen. Het werk ligt er echter nog steeds en blijft van alle tijden.

Als iemand interesse heeft bij het klusteam te komen, laat dit dan aan SIMAV weten, via het mailadres bestuur@simav.nl. Meer informatie over Molenstichting SIMAV en haar 36 rijksmonumenten staat op de website

www.simav.nl

bestuur@simav.nl

Monumenten

De Molenstichting SIMAV beheert in totaal 36 Rijksmonumenten in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, waarvan 33 'volwaardige' molens.

Het doel van deze stichting uit 1956 is het in stand houden van dit historisch erfgoed voor komende generaties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden