Burgemeester Wim Groeneweg (rechts) en Marcel Verweij na de overhandiging van de laatste Viaanse Noot. Foto: Jacques Stam.
Burgemeester Wim Groeneweg (rechts) en Marcel Verweij na de overhandiging van de laatste Viaanse Noot. Foto: Jacques Stam. (Foto: jacq)

Laatste Viaanse Noot voor Groeneweg

Jacques Stam

"Adieu Vianen"

Tijdens de drukbezochte afscheidsreceptie van het college van burgemeester en wethouders van Vianen heeft burgemeester Groeneweg de allerlaatste Viaanse Noot in ontvangst mogen nemen.

VIANEN - De Viaanse Noot is een ereprijs die 27 maal eerder is uitgereikt. "Jij mag je de allerlaatste burgemeester van de gemeente Vianen noemen", zei Marcel Verweij die hem de noot overhandigde. "En ik spreek namens velen als ik zeg dat we met jou geen betere laatste burgervader hadden kunnen wensen. Vol enthousiasme en heel voortvarend ging je in 2011 aan de slag. Je had meteen een duidelijke visie op het burgemeesterschap. Een burgemeester moet de boel bij elkaar houden, je moet erop af en de boer op, niet van achter je bureau de gemeente proberen te leiden. Die grote betrokkenheid is door velen gezien. Ook vond je het belangrijk dat de gemeente een duidelijk beeld had over haar eigen rol. Daarom kwam er een toekomstvisietraject, waarbij de gemeenschap via e-debatten, bijeenkomsten en gesprekken inbreng leverde op de te volgen koers. Dat leidde tot mooie resultaten. Sluiseiland wordt ontwikkeld, er kwam een podiumfunctie bij sportcentrum Helsdingen, bewoners proberen de kasteeltuin in ere te herstellen, de Voorstraat heeft een metamorfose ondergaan en de kernen Everdingen, Hagestein en Zijderveld zijn vitaler dan ooit. Namens het gemeentebestuur en de gemeenschap van Vianen wil ik jou ongelofelijk bedanken als 'burgervader' van de gemeente Vianen." Wim Groeneweg werd in april 2011 benoemd tot burgemeester van de gemeente Vianen. In april 2017 werd hij door de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht herbenoemd als burgemeester. Op 1 januari 2019 houdt de gemeente Vianen op te bestaan en vormen de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Vrijdag 14 december werd bekend dat Wim Groeneweg geen burgemeester wordt van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Tijdens deze afscheidsreceptie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vianen nam ook burgemeester Groeneweg afscheid van de Viaanse inwoners en ondernemers. Wim Groeneweg werd in april 2011 benoemd tot burgemeester van de gemeente Vianen. Door een fusie met de gemeenten Leerdam en Zederik, houdt de gemeente Vianen op 1 januari 2019 na 758 jaar echter op te bestaan als zelfstandige gemeente en gaan de drie gemeenten samen verder als gemeente Vijfheerenlanden. "Ik heb mij altijd met hart en ziel ingezet voor deze mooie gemeente", zei burgemeester Groeneweg. "Erg dankbaar ben ik voor het vertrouwen dat ik van inwoners en ondernemers heb gekregen om dit ambt uit te voeren. Met een warm gevoel kijk ik dan ook terug op mijn burgemeestersperiode in Vianen. Adieu Vianen." Van de aanwezigen kreeg hij een langdurig en warm applaus dat door hemzelf werd afgezwaaid met een gebaar: 'zo is het genoeg'. Een typisch gebaar voor Wim Groeneweg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden