Tijdens het café van 5 januari is Ad Schuurman, timmerman annex klokkenmaker, te gast. Foto: Repair Café.
Tijdens het café van 5 januari is Ad Schuurman, timmerman annex klokkenmaker, te gast. Foto: Repair Café. (Foto: mok)

Van timmerman tot klokkenmaker

Jennifer Huizing

'Elke klok heeft haar verhaal'

Regelmatig heeft Repair Café Nieuwegein een reparatiedeskundige te gast met een bijzonder specialisme. Tijdens het café van 5 januari is dat Ad Schuurman, timmerman annex klokkenmaker.

OUDEGEIN - Bijna vijftig jaar werkte Ad als timmerman en machinaal houtbewerker. In die periode zag hij de kennis van het timmerambacht afnemen. Toen hij met pensioen ging, is hij zich gaan interesseren voor de restauratie van klokken. Ad is een geboren en getogen Nieuwegeiner. Vanuit zijn huis had hij vroeger uitzicht op de weilanden en Ouderijn. Dat was voordat Batau-Noord werd gebouwd. Ad ging naar Utrecht om het timmermanschap te leren. Bijna vijftig jaar werkte Ad als timmerman en machinaal houtbewerker. Hij maakte deuren, kozijnen en meubels. In 1990 hield de LTS op te bestaan. Het ambachtsonderwijs werd afgeslankt. Op het ROC gaf men nog vakonderwijs, maar met veel minder machines dan voorheen en met minder praktijklessen. Ad merkte dat in zijn werk. Er kwamen geen jongere collega's met kennis van het timmerambacht. Het verlies van vakmanschap ging Ad zo aan het hart dat hij in 2005 in de Tweede Kamer ging pleiten voor het voortbestaan van vaklieden. Met de SP had hij een goed gesprek. Toch kon hij noch enige andere partij voorkomen dat de maatschappij steeds minder waardering heeft voor handwerk. Reparatie van meubels is bijvoorbeeld niet van tevoren in tijd uit te drukken. Het kan zo maar twee keer langer duren dan ingeschat. Dat past niet in de huidige economie. Toen Ad met pensioen ging, bedacht hij dat hij niet met zijn duimen wilde draaien. Als vanzelf kwam het idee op zijn pad om klokken te gaan repareren. "En dan vooral de behuizing waarin een klok zit", merkt Ad op. Zijn interesse ligt met name bij klokken uit de Amsterdamse School. In zijn huis is een pronkkamer vol klokken. Bij elke klok heeft hij een verhaal. Vaak heeft hij de klokken voor een habbekrats gekocht. Ze waren dan wel in zeer slechte staat. Met vakmanschap repareert hij de fineren houtlagen, maakt uit messing klokcijfers en oliet het raderwerk.

De zolder is zijn werkruimte. Overal ligt gereedschap. In een klein kamertje in de zolderkamer is zijn werkblad. Er liggen losse klokcijfers en wijzers. Aan de muur hangt een tweetal koekoeksklokken en een zaagklok.

"Die hangen er voor de gein," zegt Ad, waaruit weer eens zijn voorkeur blijkt voor klokken van de Amsterdamse School.

5 januari inspecteert Ad uw (mechanische) klok. Als het nodig is, oliet hij het uurwerk. Misschien is het nodig het uurwerk fijner in te stellen. Of de wijzers goed te plaatsen. Uurwerken demonteren, doet hij niet.

Ad én de vertrouwde medewerkers van het Repair Café Nieuwegein repareren vrijwillig uw kapotte apparaat, kleding, fiets en noem-maar-op. in het Milieu Educatie Centrum (MEC). Het MEC zit tegenover de molen in park Oudegein. Van 11.00 tot 14.00 uur is het geopend.

Meer berichten