Foto: louise

'Je maakt op een simpele manier iemand blij'

Louise Mastenbroek

Nationale Vereniging De Zonnebloem bestaat 70 jaar. Van 17 tot 25 januari wordt de Week van het Bezoekwerk gehouden. Een ode aan alle vrijwilligers die trouw en enthousiast bezoekjes brengen aan de deelnemers.

HOOG ZANDVELD - Carola Jansen van 't Land is bestuurslid bezoekwerk van de afdeling Nieuwegein Zuid, tevens bezoekt ze zelf drie gasten.

Ze vertelt er gepassioneerd over: "De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke beperking. Vaak zijn het mensen die door hun beperking in een sociaal isolement raken. Persoonlijke aandacht is dan zo belangrijk. Even over iets anders praten dan over medische problemen."

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe je het bezoekwerk invult, daar is geen formule voor. "Het is heel divers", vervolgt Carola, "je kunt het zelf invullen. Je hoeft niet op een vaste dag of tijd op bezoek te gaan en ook niet iedere week. Het gaat om aandacht schenken en niet om huishoudelijke taken. De een wil graag foto's kijken of inplakken, de ander wil een kop koffie drinken, een kaartje leggen of een wandelingetje maken. De gast heeft dan zelf ook weer iets te vertellen. Je maakt op een simpele manier iemand blij."

De Zonnebloem heeft een beetje stoffig imago, het lijkt een vereniging voor ouderen. Maar dat is niet zo, Nieuwegein Zuid heeft een groep voor jongeren tussen 40 – 65 jaar. Carola: "Vaak mensen met een ernstige handicap, die het bezoek van een vrijwilliger als een frisse wind ervaren. Met deze mensen gaat het over andere onderwerpen.

Ze hebben ook een eigen Whatsapp groep en ondernemen dingen samen. Vrijwilligers zijn ook van alle leeftijden, de jongste is 23 en de oudste in de 80. Binnen de afdeling hebben we wel behoefte aan nieuwe vrijwilligers en dan vooral mannen. De mannelijke gasten hebben andere wensen dan de dames. Een keer gaan vissen, samen een voetbalwedstrijd bekijken of achter de computer iets doen. Dus als er heren zijn die ons kunnen helpen, dan heel graag."

Voor info of aanmelden: 030-2687890.

Meer berichten