Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag 6 februari de 3de kolk van de Prinses Beatrixsluis geopend. Foto: Louise Mastenbroek.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag 6 februari de 3de kolk van de Prinses Beatrixsluis geopend. Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: louise)

Prinses Beatrix luidt de 3de kolk voor geopend

Louise Mastenbroek

VREESWIJK - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag 6 februari de 3de kolk van de Prinses Beatrixsluis geopend. Minister Cora van NIeuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hield bij de opening een toespraak. Bij aankomst werd de prinses welkom geheten door Hans Oosters, Commissaris van de Koning, en burgemeester Frans Backhuijs. Voor de officiële openingshandeling was er een plenair voorprogramma voor genodigden. Gastheer Louis Schouwstra, hoofdingenieur-directeur RWS Midden Nederland heette de prinses en het gevolg van harte welkom. Schouwstra memoreerde aan het feit dat in 1938 het gemeentebestuur van Vreeswijk toestemming aan haar ouders vroeg de sluis haar naam te mogen geven. Op 23 maart 1938 werd de sluis officieel geopend en was dit het eerste project dat naar de pasgeboren prinses was vernoemd. Door de aanleg van de 3de kolk is het Lekkanaal verbreed en verdiept. In een korte film werd teruggekeken op de bouw, die 2,5 jaar in beslag nam. In haar toespraak roemde de minister de revolutionaire toekomstvisie van ingenieur Josephus Jitta bij de aanleg van de sluis in 1938. Door zijn toedoen was er nu pas uitbreiding nodig. In die tijd waren schepen niet langer dan 65 meter. Met een sluis van 200 meter paste dat allemaal prima. Het Lekkanaal is de belangrijkste rechtstreekse hoofdvaarwegverbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Jaarlijks passeren ongeveer 50.000 schepen de sluis. De schepen worden steeds groter en de nieuwe kolk faciliteert de doorvaart. De minister had een compliment voor Sas van Vreeswijk, die naar eigen zeggen ook wel een paar hersenkrakers gehad hebben. Door de aanleg van vier sluisdeuren is er dertig meter extra ruimte ontstaan. Na dit programma was het tijd voor de opening. Met een luiden van een scheepsbel verklaarde prinses Beatrix de kolk voor geopend en werden de lichten op groen gezet, voor de eerste schutting. Bijzondere schepen deze middag. Als eerbetoon voorop de Josephus Jitta RWS 59 en als laatste de langste van 135 meter. Vanaf juni moeten grotere schepen doorgang kunnen vinden door de sluis.

Meer berichten