"Om de bloedsomloop en longfunctie te bewaken, hoef ik nu niet meer op 11 schermen te kijken, maar zie ik alle informatie op één enkel scherm."
"Om de bloedsomloop en longfunctie te bewaken, hoef ik nu niet meer op 11 schermen te kijken, maar zie ik alle informatie op één enkel scherm." (Foto: antonius)

Wereldprimeur voor St. Antonius

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Allernieuwste hartlongmachine

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft-na een lange testperiode-als eerste ziekenhuis in Nederland de allernieuwste en meest innovatieve hartlongmachine in gebruik genomen.

NIEUWEGEIN - Een hartlongmachine neemt de bloedsomloop en longfunctie over tijdens een (open)hartoperatie. Deze nieuwste machine bevordert het herstel na de operatie en is gebruiksvriendelijker voor de perfusionist. Peter van den Barselaar: "Als perfusionist heb ik de taak tijdens een openhartoperatie de bloedsomloop en longfunctie volledig over te nemen. Daarvoor gebruik ik de hartlongmachine. Patiënten die een dergelijke operatie ondergaan zijn vaak steeds ouder, en hebben ook vaker meerdere aandoeningen. Des te belangrijker om ook deze patiënten goed en veilig door een operatie heen te begeleiden. De nieuwe machine maakt het mogelijk om de ondersteuning beter af te stemmen op de patiënt. Om de bloedsomloop en longfunctie te bewaken, hoef ik nu niet meer op 11 verschillende schermen te kijken, maar zie ik alle informatie op één enkel scherm. Zo kan ik sneller bijsturen als het nodig is, wat belangrijk is voor het herstel van bijvoorbeeld de hersenfunctie en nierfunctie na de operatie. Herstellen de vitale functies goed, dan herstelt de patiënt ook beter." Eind 2017 is de eerste nieuwe hartlongmachine al in proef- en testopstelling geplaatst. "Een logische plek, vertelt Ivo Pans directeur cardiovasculair van leverancier Medtronic, want het ziekenhuis staat bekend als één van de meest innovatieve Hartlongcentra in Nederland. Toen we die eerste machine plaatsten had het St. Antonius de wereldprimeur: het allereerste ziekenhuis met deze innovatie in huis. In nauwe samenwerking hebben we een jaar lang in laboratoriumsetting de machine getest en mensen opgeleid om ermee te werken." In totaal heeft het St. Antonius negen van de geavanceerde machines aangeschaft die inmiddels allemaal operationeel zijn. Vanaf nu wordt iedere hartoperatie ondersteund met de beste apparatuur die er op dit moment bestaat. De nieuwe machine past helemaal bij de chirurgische technieken van deze tijd, waarbij via steeds kleinere openingen (minimaal invasieve chirurgie) wordt geopereerd. Deze manier van opereren vereist apparatuur met meerdere gekoppelde pompen, meerdere drukmeetunits en uitgebreide veiligheidssystemen. Van den Barselaar: "Al deze functies houdt een perfusionist tijdens de operatie in de gaten. Met de nieuwe machines kan het operatieteam deze operaties nóg nauwkeuriger en gerichter uitvoeren. Uniek is dat we als eerste ziekenhuis in de wereld deze nieuwe hartlongmachines gekoppeld hebben aan het elektronisch patiëntendossier, het EPD", zegt Van den Barselaar. "Hierdoor zijn alle medische gegevens tijdens de operatie beschikbaar en worden ze ook een deel van het medisch dossier. De machines verzamelen data en door deze te analyseren, krijgen we meer inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan tijdens een operatie."

Meer berichten