Foto: louise

Waarheid zeker niet met 'n korreltje zout nemen

Louise Mastenbroek

JUTPHAAS - De tweede landelijke Nierstichting Restaurant Driedaagse is 12,13 en 14 maart. Veel restaurants serveren dan een lunch of diner met aandacht voor pure smaken en minder zout. Bijna iedereen eet te zout, op jaarbasis een kilo teveel per persoon. Dit verhoogt de bloeddruk en kan chronische nierschade veroorzaken. Diëtiste Agnes Samsom, werkzaam in het gezondheidscentrum aan de Mondriaanlaan en huisartsenpraktijk Jutphaas, geeft mensen inzicht in het eigen zoutgebruik en wijst op alternatieven. "Zout is een conserveermiddel, met name kant en klaar producten bevatten vaak teveel zout. Fabrikanten maken wel langzame stapjes door minder toe te voegen, maar het is belangrijk om je bewust te zijn wat je eet. Waar zit zout in en hoeveel? Ouderen gebruiken vaak veel zout, daar staat het Maggi flesje of zoutvaatje misschien standaard op tafel. Laat het in de kast staan, dan moet je er over nadenken. Jongeren zijn meer van het gemak en grijpen in de supermarkt naar producten die snel op tafel staan. Dan hoor ik: Vis is toch gezond. Maar dat geldt niet voor vissticks of haring in tomatensaus. Er wordt meer vegetarisch gegeten, maar de vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Aan de meeste diepvries- of roerbakgroente is geen zout toegevoegd, maar in een blikje of potje zit vaak veel zout. Een kant en klare pizza bevat meer dan een dagdosis zout. Bewustwording is belangrijk, we kijken wat past in iemands situatie in werk en gezin. Het is niet moeilijk of tijdrovend om anders te koken, er zijn alternatieve technieken om puur te eten. Het is een kwestie van een ander boodschappenbriefje maken. Je kunt zoutgebruik afbouwen, je smaakpapillen vernieuwen elke 14 dagen, dus dat went snel." De impact van een nierziekte is enorm en genezen kan nog niet. Daarom is het zo belangrijk schade te voorkomen. De Nierstichting stimuleert supermarkten om gezond gedrag te ondersteunen en de horeca en industrie om minder zout in gerechten en producten te verwerken. Want 80% van onze zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen. Dat is de ongezouten waarheid. www.restaurantdriedaagse.nl.

Meer berichten