Foto:

Leukste in de horeca: het contact met de gasten

Louise Mastenbroek

PLETTENBURG - Het Horeca & Toerisme college, onderdeel van het ROC Midden Nederland, Newtonbaan 12, heeft een gezellig restaurant, waar je lekker en betaalbaar kunt eten. In het leerbedrijf krijgen studenten aan de opleiding horeca praktijkles om de fijne kneepjes van het vak te leren. Madelon Tiethof, docente, zegt: "Niet alle horeca hanteert de officiële regels meer. Maar je moet ze wel kennen." Hoe wordt er gewerkt in dit restaurant? We worden ontvangen door tafelgastheer Sjoerd Berg, hij stelt zichzelf voor: "Ik ben 18 jaar en 1e jaars student in de richting Manager/Ondernemer Horeca." Op de vraag met wie hij deze avond samenwerkt: "In de bediening werken 1e jaars. Dan heb ik een leidinggevende, dat is een 2de jaars. En er is een docent." Sjoerd is druk, want hij moet meerdere tafels bedienen en er staat een viergangen menu op het programma. Als hij bij het voorgerecht een broodje moet serveren: "Wacht even, dit is de eerste keer dat ik dit doe." Het tussengerecht is ook niet eenvoudig: aan tafel runderbouillon opscheppen uit een grote terrine. Maar het gaat vlekkeloos. "Ja, de horeca is hard werken, maar dat is niet erg en 's avonds werken ook niet." Schouderophalend: "Als mijn vrienden feesten, verdien ik geld." Ping, het belletje uit de keuken: Sjoerd moet verder. "Smaakt het?" Het is heerlijk en mooi geserveerd, echt een avondje uit." Docente Madelon overziet het rustig en stuurt hier en daar een beetje bij. "Het is belangrijk dat de studenten leren wat gastvrijheid is. Je moet een warm welkom voelen. Naast deze opleiding op niveau 4 heeft de horecarichting nog meer te bieden. We hebben opleidingen voor koks, gastheer/-vrouw, facilitaire dienstverlening en een entreeopleiding. Allemaal op verschillende niveaus. De lat ligt hoog, ze moeten in elk bedrijf kunnen werken." Bij het afscheid zegt Sjoerd met een big smile: "Het allerleukste van het werken in de horeca is het contact met de gasten." Hij geniet er zichtbaar van. Het restaurant is geopend van maandag t/m donderdag, op maandag alleen de lunch. Reserveren voor het diner is gewenst: (030) 7542500 of receptie@newtonbaan.rocmn.nl.

Meer berichten