Nico is bezig met de voorbereidingen voor de bouw van kleine en grote bijenkasten. Lister zet zich daardoor in tijdens NL Doet voor de bij. Foto: Louise Mastenbroek.
Nico is bezig met de voorbereidingen voor de bouw van kleine en grote bijenkasten. Lister zet zich daardoor in tijdens NL Doet voor de bij. Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: )

Lister: Handen uit de mouwen voor de bijen

Louise Mastenbroek

JUTPHAAS - Vrijdag 15 maart komt Lister voor NL doet in actie voor de wilde bij. In de werkplaats Tinyhouse4all, Herenstraat 106, worden van 9.30 tot 16.00 uur grote en kleine bijenkasten gebouwd. Een actie die hard nodig is, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar. Van de ruim 350 verschillende soorten is de helft bedreigd of zelfs verdwenen. Plantensoorten die door bijen worden bestoven komen hierdoor ook in gevaar. Frans Beuger, kwartiermaker/projectmanager bij Lister, daarover: "Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. Vorig jaar hebben we voor NL doet ook bijen- en insectenhotels gemaakt. Maar het probleem is niet zo maar opgelost, dus doen we het dit jaar weer. De bedoeling is dat ze in grotere natuurgebieden geplaatst worden. We hopen er dit jaar enkele tientallen te kunnen maken." Dit jaar is het ook mogelijk een vogelhuisje te maken. Daar worden verschillende soorten van gemaakt, want elke vogel heeft zijn eigen voorkeur voor een bepaalde nestkast. "Dus niet alleen voor de koolmeesjes, want een roodborstje is ook leuk in je tuin.", vervolgt Frans, "we zijn hier nu bezig met de voorbereidingen. Onze cliënten, die hier aan de Tiny Houses werken, maken kant-en-klare bouwpakketjes. Dan kunnen de mensen die aan de hand van een voorbeeld en een tekening in elkaar zetten. Materiaal en gereedschap is allemaal aanwezig. Er is ook nog een ander doel met deze dag. We willen maatschappelijk participeren. Cliënten van Lister en bewoners ontmoeten elkaar en werken samen, dat geeft een mooie verbinding." Bijen zijn afhankelijk van een leefgebied waarin zowel de voedselplanten als de nestgelegenheid op korte afstand van elkaar liggen. Als je een insectenhotel ophangt, moet je dus ook zorgen voor bloemen met stuifmeel in de buurt. Bijen en vlinders houden van planten met meeldraden. Ze worden niet blij van gazons als een biljartlaken, betegelde tuinen en een uniform en strak ingericht landschap. Alle acties vindt u op www.nldoet.nl.

Meer berichten