Ada vertelt haar levensverhaal aan Anna en Anna zorgt dat het op papier komt, zodat het uiteindelijk in boekvorm uitgebracht kan worden. Foto: Naomi Wijling.
Ada vertelt haar levensverhaal aan Anna en Anna zorgt dat het op papier komt, zodat het uiteindelijk in boekvorm uitgebracht kan worden. Foto: Naomi Wijling. (Foto: Ada vertelt haar levensverhaal aan Anna en Anna zorgt dat het op papier komt, zodat het uiteindelijk in boekvorm uitgebracht kan worden.)

'Mijn levensverhaal aan het papier toevertrouwd'

Naomi Wijling

Ada Eijnthoven (74 jaar) heeft jarenlang dagboeken bijgehouden. "Het leek mij mooi om mijn eigen levensverhaal in boekvorm uit te brengen.

Nieuwegein - Alleen voor mijzelf, familie en enkele vrienden," geeft ze aan. "Ik wil niet dat de familiegeschiedenis verloren gaat." Toen Ada haar wens kenbaar maakte bij de Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) werd ze op haar wenken bediend. De AHN heeft namelijk ook een project 'levensboeken maken', waarbij vertellers gekoppeld worden aan vrijwilligers met een schrijfwens. Het is de 19 jarige Anna Mastenbroek geworden. Anna is via 'Maatje gezocht' terecht gekomen bij de AHN. "Ik speelde namelijk met de gedachte om naast mijn studie vrijwilligerswerk te gaan doen." Vanaf het eerste moment is er een klik tussen Ada en Anna. Anna (student Styling) schrijft van jongs af aan al, verzint graag verhalen en leest erg graag een boek. "Het was voor mij een logische stap om mee te werken aan het levensverhaal van Ada." Ada begint haar verhaal met haar geboorte. Haar ouders hadden elkaar leren kennen (in 1935) op de werkvloer. Na de verloving werd haar vader beheerder van het badhuis in Utrecht. "Hier zat namelijk een woning aan vast," zegt Ada. "Ik ben het eerste meisje dat geboren is in een badhuis." Ada hielp al heel vroeg mee in het badhuis. Iets wat Anna enorm verbaasde. "Ik kan mij er niets bij voorstellen dat ik al op zo'n jonge leeftijd mee zou helpen." En zo zijn er ook andere onderwerpen uit het verhaal van Ada die Anna verbazen: "In de oorlog stapte mijn vader op de fiets naar de boeren in Hei-en Boeicop om daar een handje te helpen. Een fiets met houten banden wel te verstaan." Voor Ada is het heel fijn om de verhalen nog eens te vertellen. De mooie gebeurtenissen en de nare gebeurtenissen. "Al besteed ik daar niet heel veel aandacht aan. Wel aan het feit dat er uit de nare gebeurtenissen hele mooie dingen zijn voortgekomen." Ada krijg de eerste afdruk van haar levensboek gratis aangeboden door de AHN. "Ik ben ze daar erg dankbaar voor en ook Anna voor het geduld en het uitwerken van mijn verhalen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden