In een van de workshops die de 'girls' konden volgen, kwam het tot een duurzaam ontwerp. Foto: Louise Mastenbroek.
In een van de workshops die de 'girls' konden volgen, kwam het tot een duurzaam ontwerp. Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: )

'Girlsday': meisjes en technische vakken

Louise Mastenbroek

Jaarlijks is het 11 april Girlsday. De dag waar overal in het land bedrijven hun deuren open zetten om meisjes te interesseren voor technische beroepen. Advies- en ingenieursbureau LBP SIGHT aan de Kelvinbaan kreeg bezoek van 26 meisjes van 12-14 jaar, leerlingen van het St. Bonifatius College uit Utrecht.

PLETTENBURG - LBP SIGHT is een advies- en ingenieursbureau op het gebied van bouw, ruimtelijke ordening en milieu. Onder leiding van vrouwelijke medewerkers van het bedrijf gingen de leerlingen aan de slag met verschillende technische vraagstukken. Constans van Munster, senior adviseur van het bedrijf, is een warm voorstander van Girlsday. "Er gaan wel meer vrouwen aan de slag in de technische sector, maar het kan beter. Het is toch nodig om een duwtje in die richting te geven, anders gaat er veel talent verloren. Wiskunde is zo'n leuke wereld als je een beetje nieuwsgierig bent. Je kan met techniek veel doen." In een workshop warmtefoto's werd de vraag beantwoord welk materiaal de meeste warmte afgeeft als je kokend water schenkt in een beker van plastic, glas of aluminium. Een andere workshop ging over brandveiligheid en vluchtroutes in gebouwen, de vluchtroute in het kantoorgebouw werd daarbij getest. Daarna werd geluid gemeten. Hoe hard schreeuwen we? In Bouw je eigen stad werd invulling gegeven aan een eigen duurzame leefplek. Daarin moest met veel rekening gehouden worden. Wonen, maatschappelijke voorzieningen als winkels, een gezondheidscentrum, horeca en een plek om te sporten. En ruimte voor een park, voor water en bedrijven. De scholieren tekenden fietssnelwegen en werk dichtbij huis om zo files te voorkomen. Hard nadenken was de reactie van de meisjes. Auto's zijn lastig, want we wilden er niet teveel, maar winkels en ziekenhuizen moeten wel bereikbaar zijn. Enthousiast over de workshops: Leuk en interessant, we hebben een heel ander beeld van techniek dan op school. We dachten dat het over gereedschappen ging, maar dit heeft veel overlap met aardrijkskunde.

Meer berichten