Foto: Cor van den Brink (links) en Ron Boer (rechts) zijn brandweerman in hart en nieren. Foto: Naomi Wijling.
Foto: Cor van den Brink (links) en Ron Boer (rechts) zijn brandweerman in hart en nieren. Foto: Naomi Wijling. (Foto: )

Met al die ervaring in de rugzak kijk je anders naar situaties

Naomi Wijling

Cor van den Brink en Ron Boer, beiden in de 50, zijn nog steeds actief bij de vrijwillige brandweer. "Vanaf je vijftigste word je ieder jaar gekeurd," geeft Ron Boer aan. "En ja, je moet gewoon de testen doen die de jongens van 20 jaar ook doen," voegt Cor toe. "Het is een behoorlijk pittige keuring". Maar tot nu toe worden zowel Cor als Ron nog steeds goedgekeurd en gaan ze nog graag mee op de uitrukken.

NIEUWEGEIN - Ron zit al 34 jaar bij de vrijwillige brandweer. Zo vader, zo zoon. "Ik heb hier op de post nog een tijdje bij de beroeps gezeten, totdat ik een baan kreeg bij de gemeente," geeft Ron aan. Maar aan stoppen bij de brandweer heeft Ron nooit gedacht. "Als ik moet stoppen, is dit echt met heel veel pijn in mijn hart." Cor zit al 30 jaar bij de vrijwillige brandweer. "Ik sprak met een vriend van mij waardoor ik geïnteresseerd raakte." Toen Cor begon was er nog geen dagdienst, zoals nu. Alles werd nog gedaan met vrijwilligers. "Ik werkte bij de Zwolsche Algemene, lekker dicht bij de kazerne, en ik kon het makkelijk combineren. Mijn werkgever stond achter mij. De ploeg van mensen van toen bestond uit fijne mensen om mee samen te werken. Het was een mooie tijd." Tegenwoordig is het allemaal professioneler. "Dat moet ook wel," geven beide heren aan. "Je hebt te maken met de complexiteit van de branden, de drukte op de weg, andere verantwoordelijkheden." Het is nu veel beter geregeld dan toen.
De leeftijdsgrens om te stoppen bij de vrijwilligers lag eerst op 55 jaar. "Als men dat had aangehouden, dan was er nu een nog groter probleem," vertelt Ron. "Ook al ben je wat ouder, je kunt je nog steeds ontwikkelen op verschillende gebieden. Dat maakt het nog steeds uitdagend." Ron is onder andere chauffeur, is lid van het Collegiaal Opvang Team (COT, ook regionaal) en bevelvoerder. Cor is chauffeur: "Ik vind deze extra rol prima!"
Ook al is er veel verschil in leeftijd binnen het korps, toch is dit totaal niet te merken. "We werken allemaal samen en dat leeftijdsverschil maakt het juist leuk," geeft Ron aan. "Juist dit team-gevoel zorgt ervoor dat wij samen alles aan kunnen en mocht er toch iets zijn, dan spreken we het altijd uit." De heren reageren tegenwoordig realistischer als de pieper gaat. "Vroeger was het snel die auto in, rijden naar de kazerne, om op tijd in de auto te zitten," geeft Cor aan. "Wijsheid komt met de jaren. Met zoveel jaren ervaring in de rugzak kijk je gewoon anders naar situaties."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden