Uit handen van Comité 4 & 5 mei krijgt Jaap Valk drie quilts overhandigt die gemaakt zijn door 5 jonge meiden. “Deze krijgen een mooie plek in het tehuis,” aldus Jaap. Foto: Naomi Wijling
Uit handen van Comité 4 & 5 mei krijgt Jaap Valk drie quilts overhandigt die gemaakt zijn door 5 jonge meiden. “Deze krijgen een mooie plek in het tehuis,” aldus Jaap. Foto: Naomi Wijling (Foto: )

Szoka: "Mijn kijk op de wereld is echt verruimd"

Naomi Wijling

"Mijn kijk op de wereld is verruimd." Dat vertelt Szoka, over haar vakantie in Nederland. Szoka was één van de kansarme kinderen die uitgekozen werd om drie weken in Nederland te vertoeven.

NIEUWEGEIN - De Stichting Roemeense Kinderhulp is opgericht door Edwin en Karin Mentink en zet zich sinds 1990 in voor de bevolking van Sovata, Roemenië. De projecten die zij hebben opgezet, richten zich met name op de kansarme kinderen. In de zomer komen ze drie weken naar Nederland toe om vakantie te vieren. Wat begon met een groepje van tien kinderen is inmiddels uitgegroeid naar zo'n 42. Vanuit Roemenië komen ze met de bus en twee begeleiders. "Per twee worden de kinderen onder gebracht in een gastgezin. Op basis van de leefsituatie (die soms erbarmelijk is) en financiële situatie van de kinderen geven de docenten aan wie mee mag," zegt Jaap (verbonden aan de stichting). De kinderen draaien mee in het gezin en ondernemen daarnaast ook activiteiten met de groep. Ze spreken een aardig woordje Engels. De gastgezinnen zitten in Nieuwegein, IJsselstein en omstreken. Voor deze zomer zoekt de stichting nog gezinnen. Sinds 2004 heeft de stichting een Familiekindertehuis geopend in Sovata, genaamd Tinkerbell. Vanwege de armoede worden duizenden kinderen nog steeds afgestaan of achtergelaten. In het Familiekindertehuis wonen twee echtparen die totaal twintig kinderen opvangen om ze een betere toekomst te bieden. Begin november worden ongeveer duizend gezinnen verblijd met pakketten. Deze worden door Nederlandse gezinnen gemaakt Pakketten met kleding, wasmiddel, tandenborstels, spelletjes en dergelijken. Een groepje vrijwilligers gaat die gezinnen langs om ze uit te nodigen hun pakket(ten) te komen ophalen op het punt van uitgifte. De voedselbonnen kunnen ze inleveren in de winkels van het dorp.

"Zo blijven we de bevolking van Sovata zoveel mogelijk helpen," zegt Jaap. Gastgezin worden deze zomer:

srkh.nl/projecten/jaarlijks/kindervakatie/gasrgezinnen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden