Ondanks de plannen om de halte Gebrandypark op te heffen wordt deze vernieuwd. Foto: Anne-Marije Zwart.
Ondanks de plannen om de halte Gebrandypark op te heffen wordt deze vernieuwd. Foto: Anne-Marije Zwart. (Foto: Anne-Marije Zwart)

Grote wijzigingen openbaar vervoer

Conceptplan ligt klaar

Anne-Marije Zwart

De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Nieuwegein en de regio. Deze week presenteerde de provincie het Concept Vervoerplan 2020. De nieuwe voorgestelde dienstregeling gaat in op zondag 15 december 2019 en geldt voor de periode van één jaar.

NIEUWEGEIN - Voor Nieuwegein bevat dit plan een groot aantal veranderingen. Lijn 74 wordt ingekort tot aan het busstation Lekbrug. De route blijft verder gelijk en de frequentie, tussen Nieuwegein Stadscentrum en Utrecht Centraal, gaat tijdens de spits omhoog.

In de avonduren wordt de kwartierdienst langer uitgevoerd. Dit geldt ook voor de zondag.

Ook lijn 77 krijgt te maken met grote veranderingen. In Galecop komt er een centrale halte bij De Kempenaerpark. Deze halte moet nog wel geschikt worden gemaakt zodat twee bussen elkaar kunnen passeren. Op dit moment is de busbaan bij het winkelcentrum Galecop nog te smal. De inrit vanaf de noordkant van de busbaan kent een kromming. Deze moet worden rechtgetrokken. De haltes Guido Gazellehove en Gerbrandypark komen te vervallen. Hiermee ontstaat een tijdwinst van anderhalve minuut.

Opmerkelijk gegeven is dat de halte Gerbrandypark juist op dit moment wordt opgeknapt, terwijl de halte volgens de plannen komt te vervallen.

De route naar Nieuwegein-Zuid komt te vervallen. Lijn 77 blijft wel rijden tussen Nieuwegein Stadscentrum en Bilthoven. Ook de frequentie gaat omhoog. Deze lijn krijgt als nieuwe naam U-link 77. De route wordt op kaarten met een rode kleur aangegeven. Buslijn 48 rijdt tussen Houten en Nieuwegein via de A27.

Hiermee neemt deze lijn de bediening van de haltes van lijn 65 in Het Klooster over. Volgens de plannen komt er een centrale halte op het Waterliniedok.

Ook worden de haltes in Fokkesteeg aangedaan. Lijn 65 rijdt vanaf Utrecht Centraal, via bedrijventerrein Plettenburg, naar Vianen. Lijn 66 tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein wordt opgeheven. Hiermee komt ook de haltes Ravenswade en Penitentiaire Inrichting te vervallen.

Lijn 31 gaar rijden van IJsselstein via Nieuwegein naar Bilthoven. Ook gaat deze lijn via de Uithof, Utrecht Science Park, rijden. Hiermee ontstaat een rechtstreekse verbinding met onder andere het UMC.

Spitslijn 287 rijdt tussen Vianen en de Uithof. Voorgesteld wordt om in Nieuwegein enkele haltes op Plettenburg toe te voegen aan de dienstregeling. Niet alleen Nieuwegein kent een groot aantal wijzigingen.

In de stad Utrecht, en in de rest van de regio, worden de frequenties en routes van de buslijnen aangepast. Ook veranderen een aantal bushaltes van naam, sommigen komen te vervallen, en krijgt het busstation een andere indeling. Ook komt er nieuw materieel waaronder meer elektrische bussen en extra lange bussen.

Reageren

Voor de goede orde: het betreft hier een conceptdienstregeling. Hierop kan, via de provincie Utrecht, worden gereageerd tot 30 juni. Dit kan via de website van de provincie: www.provincie-utrecht.nl onder het kopje 'actueel.'Uiteindelijk neemt Gedeputeerde Staten van Utrecht een definitief besluit mede op basis van de binnengekomen reacties.

Delen

Wat vindt u van deze plannen? Laat het de redactie weten via redactie.mok@persgroep.nl. En deel uw mening met andere lezers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden