Harry en Mary-Anne Eleveld zijn trots op het 15 jarige bestaan van hun Stichting Nedereind. Foto: Naomi Wijling.
Harry en Mary-Anne Eleveld zijn trots op het 15 jarige bestaan van hun Stichting Nedereind. Foto: Naomi Wijling. (Foto: )

Preventief handelen kan veel leed voorkomen

Naomi Wijling

Met de gedachte 'de zorg kan anders' speelde Mary-Anne Eleveld al een paar jaar. Mary-Anne werkte in de zorg met de doelgroep 16 jaar en ouder. Op een zonnige dag in de achtertuin zijn zij en haar man Harry gaan praten en rekenen.

NIEUWEGEIN - "Zo'n project heeft een aanloop nodig, financieel, plannen uitwerken, het contact met de instanties," vertelt Mary-Anne.

"Uiteindelijk is er de stichting Nedereind en bestaan wij vijftien jaar." Stichting Nedereind biedt gepaste zorg aan jongeren met een licht verstandelijke beperking (16+) en jong volwassenen (18+). Dit kan thuis of op één van de locaties. "Wij hebben verschillende locaties," geeft Harry aan. Op de Nedereindseweg 402 (basislocatie) en Nedereindseweg 503 (jeugdzorg) wonen ieder dertien jongeren. Daarnaast zijn er nog locaties in Batau-Noord, Hoogzandveld en Merwestein. Hier wonen jongeren gezamenlijk in één huis of alleen. Vanuit de basislocatie wordt vinger aan de pols gehouden. Op de locaties aan de Nedereindseweg is steeds zorg aanwezig. Naast het bieden van een woning zorgt Nedereind ook voor werk. Schoonmaken op de buurtpleinen en het verzorgen van vijf dierenweides, bijvoorbeeld. Dit wordt gedaan onder toezicht van een werkbegeleider. "We blijven als stichting steeds in beweging," vertelt Mary-Anne. "Nu zijn wij een diagnostisch centrum gestart vanwege te lange wachtlijsten. Ook dit kan anders. " De jongeren waar Harry en Mary-Anne mee werken zijn stuk voor stuk geweldig. "Als begeleider moet je stevig in je schoenen staan," weet Harry. "Ze zijn gewend vaak weggestuurd te worden bij 'verkeerd' gedrag. Dat is bij ons absoluut niet de intentie." Elk kind is puur bij de geboorte. Door situaties waar zij geen invloed op hebben, gaat het vaak mis. Waardoor er bepaald gedrag om de hoek komt kijken. "Preventief handelen zou veel leed kunnen besparen," zegt Harry. Eens in de zoveel tijd gaan ze met de jongeren naar het buitenland.

"Barcelona, Parijs, Londen," zegt Mary-Anne. "Een fantastische ervaring voor hun en ook voor ons."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden