Ondanks de plannen om de halte Gebrandypark op te heffen wordt deze vernieuwd. Foto: Anne-Marije Zwart.
Ondanks de plannen om de halte Gebrandypark op te heffen wordt deze vernieuwd. Foto: Anne-Marije Zwart. (Foto: anne)

lezers de molenkruier reageren op vervoersplannen

Woensdag 29 mei schreef correspondente Anne-Marije op haar politieke pagina in De Molenkruier over de wijzigingsplannen rondom het openbaar vervoer. U werd gevraagd te reageren. De ingezonden reacties kunnen wellicht zijn ingekort wegens plaatsgebrek. (red.)

Weinig doordacht

"De plannen voor met name lijn 77 zijn in mijn optiek weinig doordacht. U merkt terecht al op dat er momenteel fors wordt geïnvesteerd in een renovatie van de halte Gerbrandy park. Dat is dan verspilde energie en vooral geld als de beoogde plannen doorgang vinden. Tegelijkertijd moeten er klaarblijkelijk forse investeringen plaatsvinden om een centrale halte mogelijk te maken in Galecop. Waarom is de enige vraag die relevant is. Althans, dat zou je verwachten. Klaarblijkelijk om een tijdwinst van 1,5 minuut te realiseren. Maar voor wie dan? Iedereen die vanuit Galecop reist en niet naast de overblijvende haltes woont, verliest een veelvoud aan tijd om bij die centrale halte te komen. En moet dus of die extra tijd voor lief nemen of alternatieve vervoersopties overwegen. En juist de reizigers uit Galecop en Batau hebben baat bij het instandhouden van de bestaande route door de wijk, vanaf andere wijken zijn er voldoende alternatieven en is er een aansluiting via de tram. Uit de plannen blijkt verder niet dat er bij de centrale bushalte ook voldoende (en veilige) fietsenstalling komt. Als je, zoals ikzelf, ten westen van Gerbrandy park woont, wordt het nut van het OV praktisch te niet gedaan door deze plannen. Het lijkt wel alsof de doelstellingen/de beoogde besparing meer zit in een efficiëntere lijn die met minder personeel operationeel kan worden gehouden dan in het belang van de maatschappij en/of de reiziger in het algemeen."

Ben Moors

Boosheid en onbegrip

"Met grote belangstelling jullie artikel "grote wijzigingen openbaar vervoer" gelezen. Het conceptplan van de provincie Utrecht vervulden ons met boosheid en onbegrip. Het is onbegrijpelijk dat zoveel gemeenschapsgeld wordt verspild en vele inwoners van Galecop worden gedupeerd en dat alles voor een winst van anderhalve minuut op de busroute.
Hetgeen voor ons de reden was om bezwaar bij de provincie Utrecht aan te tekenen. Wij hopen harte dat aan dit onzalige plan geen gevolg wordt gegeven."
Johan (91) en Marion (69) van Geenhoven

Paarse krokodil

"Weer een belachelijke vertoning om de bus lijn 77 te verhuizen van Gerbrandypark naar De Kempenaerpark. Dit omdat er veel oudere mensen wonen. Wat een geldverspilling. Het lijkt 'De paarse krokodil' wel." (Het begrip paarse krokodil is afkomstig van een televisiereclamespot in 2004 van verzekeringsmaatschappij OHRA. Vervolgens is het begrip uitgegroeid tot een metafoor voor overdreven en klantonvriendelijke bureaucratie en regelzucht. red)

Joke van Schaik

Geschrokken

"Dat was schrikken! Lijn 77 waarmee ik vanuit Vreeswijk naar mijn huisarts, fysiotherapeut,naar Utrecht naar mijn kinderen en vrienden enz rij,komt te vervallen. Met mij zullen er nog velen anderen gedupeerd worden als dit doorgaat. Ook als je in de avond naar Utrecht wil en terug naar Vreeswijk;ben je de dupe van deze beslissing. Naar Hoogzandveld lopen kunnen heel veel mensen echt niet. Versleten knie enz.daarom kan dit echt heel veel verdriet en eenzaamheid veroorzaken. Met aow kun je echt geen taxi betalen. Verder Gerbrandypark wat nu in de verbouwing is.dat is ook belangrijk voor die mensen die daar wonen en die bezoek nodig hebben. Bejaarden en mensen die begeleid wonen Lister,die willen ook op stap of bezoek krijgen En dat voor anderhalve minuut winst,mensen dat is toch heel zielig om dit als reden de halte niet meer aan te doenAls ze echt tijd willen winnen dan mogen er wat mij betreft regels komen om de plezierjachten niet meer tijdens de spitsuren door te laten. Het geeft zo 10 of meer minuten vertraging voor alle weggebruikers. Ook voor de hulpverleners ambulance,politie en brandweer. Laan ze daar de tijdwinst uithalen en dit niet ten koste van de busafhankelijke mensen hun vervoer afnemen!"

Coby van Haarlem

Krankzinnig

"Wat een krankzinnig plan om haltes van bus 77 in Galecop te laten vervallen. Het westelijk deel van Galecop wordt dan volledig verstoken van openbaar vervoer en volgens mij komt dan ook de halte bij de Galecopperdijk te vervallen. Ik heb meteen een mailtje gestuurd naar de provincie en ik hoop dat de Galecoppers massaal gaan protesteren vóór 30 juni!"

Marianne Hesselmann

Geen optie

"De haltes Gerbrandypark en Guido Gazellehove laten vervallen en dan via het winkelcentrum Galecop laten rijden. Hiermee doen jullie heel veel mensen te kort omdat in zuid Galecop veel mensen wonen, die dan helemaal verplicht worden om naar het winkelcentrum te lopen, dat is niet haalbaar. Zo maken jullie het openbaar vervoer niet aantrekkelijker, dan kunnen we net zo goed een ander vervoersmiddel nemen. Gelukkig zijn de haltes nu opgeknapt en ik hoop dat degene die dit verzint even achter zijn oren gaat krabben."

Hermien Beekink

Verspilling

De geboekte geringe tijdwinst door het vervallen van de haltes Gerbrandypark en Guido Gezellehove bij lijn 77 weegt totaal niet op tegen het feit dat het westelijk deel van de wijk Galecop nu niet meer 'bediend' wordt door openbaar vervoer.

De mensen daar moeten straks (te) ver lopen om een ov-halte te bereiken.

Bovendien, zoals u ook al constateerde, de halte Gerbrandypark wordt op dit moment al wekenlang uitgebreid gerenoveerd! Geldverspilling dus gezien de plannen van de provincie (?).

Ik verwacht dat uw redactie in een van de volgende edities van de Molenkruier laat weten wat daar achter zit: slechte of geen coördinatie of toch iets anders.... Ik ben benieuwd!"

Han Hoes

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden