Studenten van het Midden Nederland zijn aan de slag bij de verbouwing van het voormalige kantoorpand. Foto: Louise Mastenbroek
Studenten van het Midden Nederland zijn aan de slag bij de verbouwing van het voormalige kantoorpand. Foto: Louise Mastenbroek (Foto: )

Luifelstede: Kamers met Kansen voor jongeren

Louise Mastenbroek

Het woonconcept Kamers met Kansen is integraal onderdeel van het gemengd woonproject Inn Between in een voormalig kantoorpand aan de Luifelstede. Mensen met verschillende achtergronden leven hier samen in een community.

CENTRUM - Het biedt jongeren van 16-26 jaar de mogelijkheid zelfstandig te leren wonen door middel van coaching op alle leefgebieden. Een derde deel van de 76 kamers is voor deze doelgroep bestemd. Verder biedt het pand huisvesting aan statushouders en reguliere bewoners. Dit zijn jongeren, veelal studenten, die het leuk vinden in een community te wonen en daar iets aan willen bijdragen. Jongerencoaches Mirjam te Bokkel en Joyce Huijbers, in dienst van jeugdzorgorganisatie Youké, begeleiden het project. Mirjam: "We werken samen in de richting van zelfstandig wonen. Iedere gang in het gebouw heeft twaalf kamers. Elke gang heeft een kernbewoner, een reguliere bewoner, die heeft een signalerende functie. De kernbewoners zijn vrijwilligers en worden aangestuurd door een professional." Deze woonvorm is nieuw voor Nieuwegein. Bewoners hebben binding met de stad, bijvoorbeeld door werk of opleiding. "De jongeren hebben doelen als leren omgaan met geld, de administratie beheren, school volhouden en leren netwerken.", legt Mirjam uit. "Het is fijn wonen met een vangnet, de coach staat naast je, maar bepaalt niets voor je." Marcel, 26 jaar, is een tevreden bewoner: "Kamers met Kansen biedt me een grote kans naar zelfstandigheid met de hulp en ondersteuning waar nodig." De jongeren huren een kamer bij Jutphaas Wonen, het huurcontract is gekoppeld aan een coachingscontract. Ook met het ROC wordt samengewerkt. Studenten maakten een ontwerp voor een duurzame verbouwing met hergebruik van materialen en voeren die nu uit. Andere partners zijn de gemeente en de Hogeschool van Utrecht, de laatste levert studentencoaches aan. Bewoners zijn positief over het project. Chantal, 23 jaar, vat het samen: "Wonen bij Kamers met Kansen is jezelf vinden en worden in een veilige, liefdevolle en helpende omgeving."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden