Ria Spelbos (links) en Marja Vosveld steken graag de handen uit de mouwen voor de Wereldwinkel: "We doen ook graag wat extra's in de winkel." Foto: Naomi Wijling.
Ria Spelbos (links) en Marja Vosveld steken graag de handen uit de mouwen voor de Wereldwinkel: "We doen ook graag wat extra's in de winkel." Foto: Naomi Wijling. (Foto: )

Enige winkel in City met fairtrade producten

Naomi Wijling

De fairtrade cadeauwinkel, oftewel Wereldwinkel, is de enige cadeauwinkel die Cityplaza rijk is.

CITYPLAZA - En, deze winkel draait enkel en alleen op vrijwilligers. "We hebben nu 26 vrijwilligers die deze winkel draaiende houden," geeft Ria Spelbos (bestuurslid) aan. "In onze winkel kun je met name fairtrade producten kopen uit diverse ontwikkelingslanden." Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Bij fairtrade gaat het er om de arbeids- en leefomstandigheden van producenten in niet-westerse culturen te verbeteren. Dit gebeurt door betere handelsvoorwaarden aan te bieden aan de producent en door hun rechten te beschermen. Daarnaast draagt Fairtrade bij aan sociale gelijkheid en economische zekerheid. "De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels houdt toezicht op de regels," vertelt Ria. "En gaat ook bij de producenten langs om te kijken hoe het gaat en helpt ze ook waar nodig," zegt Marja Vosveld (vrijwilliger). "De producenten krijgen allemaal een certificaat. Wat inhoudt dat ze een goed loon krijgen, ze kunnen hun gezin onderhouden, een huis bouwen en dergelijke. De producten in de winkel in Nieuwegein komen onder andere uit: Filippijnen, Indonesië, Mexico, Zimbabwe. "Door de etaleur worden de producten in de winkel neergezet en ook de etalages worden geregeld opnieuw ingericht," vertelt Marja. "Soms zie je mensen opgaan in het kleurenfeest." De groep klanten wordt steeds meer divers. "We hebben hier zoveel verschillende producten," geeft Ria aan. "En overal zijn er maar een paar van. De beelden bijvoorbeeld vliegen de deur uit. Nu neerzetten, betekent volgende week verkocht." Momenteel zijn er slechts 26 vrijwilligers en het zou fijn zijn als er wat extra handen bij kwamen in de winkel. Het gaat om 3 tot 4,25 uur per week. Vanuit de winkel wordt de nieuweling 2 tot 3 maanden begeleid: het kassasysteem, productinformatie, en dergelijke. Daarna kun je opgeleid worden tot bijvoorbeeld inkoper of etaleur. Ook wordt er nog gezocht naar bestuursleden. Info: wereldwinkelnieuwegein@gmail.com. Of kom langs: Markt 26.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden