De toegankelijkheid van gebouwen kan beter. Ervaringsdeskundige Frank Verdam ziet nog veel verbeterpunten in Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek
De toegankelijkheid van gebouwen kan beter. Ervaringsdeskundige Frank Verdam ziet nog veel verbeterpunten in Nieuwegein. Foto: Louise Mastenbroek (Foto: )

KRO-NCRV kiest Minister van gehandicaptenzaken

Louise Mastenbroek

Lucille Werner presenteert 17 juni het programma Minister van Gehandicaptenzaken (21.15 uur, NPO 1-KRO-NCRV). Uit een aantal kandidaten wordt een geschikte minister gekozen. Iemand die de belangen van de twee miljoen mensen met een beperking bovenaan de agenda moet krijgen.

FOKKESTEEG - Frank Verdam is ervaringsdeskundige. Na twee beenamputaties in 2016 maakt hij gebruik van een scootmobiel. Daarvoor was hij actief als Facility Manager gebouwbeheer. "We beoordeelden toegankelijkheid van oude gebouwen, daar werden veel renovaties gedaan.", legt Frank uit. "En dan ging ik ook wel eens in een rolstoel zitten om te kijken hoe je dat dan ervaart. Vaak kom je niet weg of je bent afhankelijk van anderen. Denk aan branddeuren die niet automatisch opengaan, een gebouw zonder lift of onvoldoende bedrijfshulpverleners bij een ontruiming. In het gebouw waar ik nu woon is het ook niet goed geregeld." Op 15-jarige leeftijd had Frank een baantje in een verzorgingshuis, als bejaardenhulp, een leerzame ervaring. Daarom is hij een groot voorstander van de maatschappelijke stage. Regelmatig 'rolt' Frank zelf tegen obstakels aan. "In de huisartsenpraktijk is één balie toegankelijk voor rolstoelers. Maar het bordje hangt zó hoog dat niemand het ziet. DE KOM heeft mooie invalidentoiletten, maar op de deuren zitten drangers, als je daar voor staat met een rollator dan kom je er niet in. In het personeelsgebied van het Stadshuis kom je ook niet zelfstandig met de lift weg. Waarschijnlijk werkt daar geen invalide." Een Minister van Gehandicaptenzaken zou niet nodig moeten zijn, maar nu heeft elk ministerie een stukje. "Slecht ter been zijn is niet hetzelfde als gehandicapt zijn," zegt Frank. "Er zijn veel oudere mensen die met een rollator lopen."

"Uit de speelvisie in Nieuwegein blijkt dat de toegankelijkheid voor gehandicapte kinderen laag is. Natuurlijk moet je kijken naar de kosten. Maar het is de sport," besluit Frank, "om het voor niet en wel gehandicapte kinderen mogelijk maken samen te spelen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden