Wekelijks is de kookclub Mannen met Pannen in Batau actief in het buurtplein. (Carel van Daalen links op de foto, Jos Elsinghorst 4de van rechts). Foto: Louise Mastenbroek
Wekelijks is de kookclub Mannen met Pannen in Batau actief in het buurtplein. (Carel van Daalen links op de foto, Jos Elsinghorst 4de van rechts). Foto: Louise Mastenbroek (Foto: )

Het is smullen bij de 'Mannen met Pannen'

Louise Mastenbroek

In buurtplein Batau, Dukatenburg 1, is iedere woensdag de kookclub Mannen met Pannen in Batau actief. Jos Elsinghorst en Carel van Daalen zijn leden van het eerste uur.

BATAU - "In 2014 startte er een kookcursus voor mannen, vooral voor hen die met pensioen gingen. We kenden elkaar niet, nu zijn we een hechte groep.", vertelt Jos. "Mischa Geurtsen, een professionele kok, gaf ons tien lessen. Dat was zo leuk dat er nog een sessie volgde." Konden de mannen aanvankelijk niet koken, na de lessen durfden ze het als vrijwilligers aan de kookclub Eet je Mee van Fair's over te nemen. Even viel de kookclub stil, maar in september 2017 zijn de mannen weer begonnen. Jos Elsinghorst houdt het allemaal bij. "Sinds die tijd hebben we 2780 maaltijden gemaakt. We hebben een groep van acht koks, elke week koken er vier of vijf. Wekelijks hebben we veertig tot vijftig gasten, dat betekent in totaal 60 maaltijden. Er zijn namelijk ook iedere week drie dames, die zorgen voor het afrekenen en uitserveren. Carel: "We verzorgen een lekkere, gezonde twee gangenmaaltijd voor € 6,95, korting met N-pas. Het is fantastisch dat we dit op deze unieke locatie kunnen doen en de beschikking hebben over een professionele oven. We krijgen fijne reacties van de mensen. Ik doe meestal een woordje vooraf en soms krijg ik dan spontaan applaus." Jos vult aan: "Het is de zorg voor elkaar. We hebben veel vaste gasten. Als iemand ineens een paar weken niet komt, dan is er toch sociale controle. Dan bellen we even of gaan langs." Per week worden de uitgaven bijgehouden. Voor een speciale gelegenheid wordt gespaard. Zo lukte het de laatste Kerstmis, al voor de derde keer, een zeven gangenmenu op tafel te toveren. "Dan beginnen we al om negen uur met koken.", geniet Carel. "Normaal beginnen we om één uur, tot die tijd kunnen gasten zich aanmelden. Dan gaan we inkopen doen en om twee uur beginnen we met koken. De inloop is vanaf vijf uur en om half zes beginnen we met serveren. En met afwassen erbij zijn we om half acht klaar." Reserveren: tel. 030-6008834.

Meer berichten