VDBH bestrijdt onkruid op bestrating met heet water en een elektrische auto. Foto: Anita van Boxtel.
VDBH bestrijdt onkruid op bestrating met heet water en een elektrische auto. Foto: Anita van Boxtel. (Foto: gemeente nieuwegein)

Gemeente Nieuwegein tekent voortaan voor duurzaam inkopen

Wethouder Marieke Schouten tekende in mei het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Dit betekent dat de gemeente Nieuwegein bij de keuze voor een bedrijf of product meer aandacht heeft voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

NIEUWEGEIN - Op deze manier werkt de gemeente samen met bedrijven aan een duurzame en sociale stad.

Wilco Boender, directeur van groenbedrijf Van de Bijl en Heierman (VDBH), beaamt dat het werkt: "Als de gemeente het niet vraagt, zijn bedrijven minder geneigd om in vernieuwend materieel te investeren. Nu hebben we bijna alles elektrisch."

VDBH deed vorig jaar mee aan een aanbesteding die vooruit liep op het manifest. In de aanbesteding voor tweederde van het groen van Nieuwegein waren CO2-reductie en circulariteit (het beperken van afval) belangrijke eisen. VDBH won de aanbesteding en gebruikt in Nieuwegein nu elektrisch gereedschap (zoals heggenscharen en bosmaaiers), zet elektrisch vervoer in en werkt samen met Groenrecycling Nieuwegein. VDBH heeft een depot in Nieuwegein zodat niet alle auto's en machines elke dag op en neer rijden naar de thuisbasis in Stolwijk. Alles wordt opgeladen met groene stroom.

Sociale deel

Voor het sociale deel van de aanbesteding koos VDBH voor samenwerking met een partner in sociale werkvoorziening. Ook de partners van VDBH moeten aan de voorwaarden van de gemeente voldoen.

Directeur Wilco Boender: "Niet elk bedrijf is bereid om te investeren in elektrisch vervoer. Wij zochten dat wel. De Tomingroep durfde het aan, dus werken we met hen samen. Je kiest de partners die op dezelfde manier denken. Hetzelfde geldt voor loonbedrijven waar we mee samenwerken."

"Je hoeft bij controle maar je raam open te doen en je weet: hoor je niks, dan zit het goed," zegt directievoerder Chris van Alem van de gemeente Nieuwegein. VDBH laat zien dat ze het meeste werk duurzaam en milieuvriendelijk kunnen doen. Soms is het niet mogelijk om elektrisch te werken en dan worden machines en auto's met blauwe diesel gebruikt. Dat is altijd in overleg met de toezichthouders van de gemeente. Met de ondertekening van het manifest maatschappelijk verantwoord inkopen belooft de gemeente dat zij binnen een half jaar een actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen opstelt. Daarin staan haar acties en ambities. In de jaarstukken zal hierover voortaan een verslag te vinden zijn.

Meer berichten