Sharon van Deudekom, paraveterinair en Hendrik-Jan Kranenburg, directeur/orthopeed: trots op de nieuwe dierenkliniek. Foto: L. Mastenbroek
Sharon van Deudekom, paraveterinair en Hendrik-Jan Kranenburg, directeur/orthopeed: trots op de nieuwe dierenkliniek. Foto: L. Mastenbroek (Foto: )

Evidensia biedt spoedzorg aan dieren

Louise Mastenbroek

Een dierenkliniek 24/7 geopend

Aan de Nijverheidsweg 1b is Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein geopend. Niet zomaar een dierenkliniek. Dit ziekenhuis is 24/7 en 365 dagen per jaar geopend voor spoedgevallen en overdag voor verwijzingen voor tal van specialismen.

DE WIERS – Bij de ingang valt de bijzondere aanpak al direct op. De ingang voor katten en honden is gescheiden, vooral katten kunnen nogal gestrest raken in een gemengde wachtkamer. De kliniek is geen vervanging van bestaande dierenartspraktijken, maar met tal van gespecialiseerde dierenartsen een aanvulling. "Er is een hoge druk in de beroepsgroep.", legt Hendrik-Jan Kranenburg, directeur en orthopeed voor honden en katten, uit. "We spelen hiermee in op de vraag van dierenartsen uit de regio om de spoedzorg over te nemen. Alleen voor vogels maken we een uitzondering. Het duurt lang voor je ziet dat een vogel ziek is en dan is het beter om direct hiernaar toe te komen." Voor de vogels is een aparte vleugel ingericht in het pand. Voor dieren die moeten blijven zijn er mooie hokken. Geen hokken met tralies ervoor, maar met ramen. In de hokken kunnen temperatuur en zuurstoftoediening gereguleerd worden. Voor elke patiënt wordt een elektronisch dossier geopend. Röntgenbeelden en laboratoriumuitslagen zijn zo snel voor iedereen terug te vinden. Alle dieren worden gewogen, want het gewicht is substantieel bepalend voor de hoeveelheid medicatie die het dier nodig heeft. We lopen verder langs de OK's, de sterilisatieruimtes en de ruimte waar de CT-scan staat. "Gelukkig is het nu ook veterinair haalbaar om een CT-apparaat te hebben.", zegt Hendrik-Jan. "Deze onderzoeksvorm voegt veel toe. Als er een teckel binnengebracht wordt die niet meer op zijn poten kan staan, dan kan ik hiermee snel en makkelijk zien op welk niveau in de rug er een hernia zit. Vroeger moesten we dan een onderzoek doen met een contraststof, dat was veel lastiger." In de kliniek is niet alleen aan de dieren gedacht, ook voor het team van vijftig medewerkers is het goed toeven in de frisse, lichte ruimtes. Opvallend zijn de grote ramen. Hendrik-Jan: "Belangrijk om geen opgesloten gevoel te krijgen en je kunt toch rustig in je eigen ruimte werken. We hebben ook niets te verbergen." In de kantoorruimtes staan ook bedden, zodat er tijdens een nachtdienst, als het rustig is, even gerust kan worden. "We willen goed voor ons personeel zorgen. Even liggen is belangrijk, net als een signaal om op tijd iets te eten, dat schiet er anders in de nacht makkelijk bij in. Je hebt dan toch een ander ritme. We hebben veel dienstkleding, want hier is het nog moeilijker dan in een ziekenhuis om je witte broek schoon te houden.", lacht Hendrik-Jan. "In deze kliniek hebben we te maken met het dier, de eigenaar én we willen ook de dierenarts ontzorgen. Dat geeft een extra dimensie. Ik ben trots op het team. Het is een drukke periode geweest voor iedereen. Wat we doen is nieuw in Nederland, dat is bijzonder."

Meer berichten