Henk van Montfoort geniet iedere dag van Fokkesteeg met de singels, bruggetjes en 40 jaar oude bomen. Foto: Louise Mastenbroek.
Henk van Montfoort geniet iedere dag van Fokkesteeg met de singels, bruggetjes en 40 jaar oude bomen. Foto: Louise Mastenbroek. (Foto: )

Mooie initiatieven in 40-jarige wijk

Louise Mastenbroek

Pluim voor Henk van Montfoort

De wijk Fokkesteeg bestaat 40 jaar. Reden voor een groot jubileumfeest, vrijdag 5 en zaterdag 6 juli wordt het met optredens, muziek en lekker eten gevierd. Fokkesteeg ligt ingeklemd tussen park Oudegein (westen) en het Merwedekanaal (oosten). De naam is afgeleid van een weg, die als een groen lint door de wijk loopt.

FOKKESTEEG – De naam is waarschijnlijk een verwijzing naar ene Fokke(r), een bewoner aan de steeg. Een andere verklaring voor de naam zou kunnen zijn dat men op deze laan de fok van de voorbijgaande schepen kon zien. De weg was de oprijlaan van de toenmalige Vaartse Rijn naar huis Oudegein. Tot 1973 was het gebied in handen van jonkheer de Geer van Oudegein. Een van de eerste bewoners van de wijk is Henk van Montfoort. In al die jaren is Henk zeer actief en betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de wijk en kan er veel over vertellen. "In 1979 is dit het eerste huizenblok dat opgeleverd werd. De aankoop ging via een loterij. Ik had lotnummer 32 en daarmee mocht ik een huis uitzoeken. Gelukkig was dit huis er nog, want het heeft een garage en die wilde ik graag. In de wijk zijn maar negen huizen met een garage. Mijn hobby is oldtimers, dan is een garage wel praktisch.", begint Henk zijn verhaal. "Alles was natuurlijk nieuw in de wijk. Er was net een huisartsenpraktijk gevestigd, daar werd ik de eerste patiënt. We hebben een buurthuis opgericht, dat kwam in het oude stadskantoor aan het Helmkruid. Nieuwegein had toch nog geen gemeentehuis. Later kwam het buurthuis aan de Hoornseschans." Het buurthuis kreeg de naam Dok een-nul-een, de naam bedacht Henk zelf. "Een dok is een opvangplek voor mensen en dat paste bij de andere straatnamen in de buurt. Voor het bedenken kreeg ik toen 25 gulden.", lacht Henk. Hij werd er penningmeester en barvrijwilliger. De werkgroep Woonomgeving Fokkesteeg, een voorloper van het wijknetwerk, werd opgericht. "Mensen konden met problemen of vragen voor de gemeente bij ons komen, elke maand hadden we dan overleg en werden de meeste problemen opgelost. Voor de veiligheid werden de singels beplant. De bruggen werden aangepast en bomen aangeplant." Henk laat een kopie zien van een brief uit 1981 aan het college van B & W, toen ging het over burenruzies. Een bouwspeeltuin leek de oplossing en die kwam er. Aan het Helmkruid, tegenwoordig is dat Jeugdland. Er volgden meer mooie initiatieven in Fokkesteeg. Er is een prachtig project gemeenschappelijk wonen, daarin leven mensen met een eigen levensvisie samen. In zijn vorm (niet religieus) is dit project het grootste van Europa. "De bereikbaarheid van de wijk is geweldig.", zegt Henk. "De sneltram is ideaal. En met de nieuwe aansluiting bij de Beatrixsluis ben je snel op de A27. Toen ik vroeger naar mijn werk in Amsterdam ging, was de A2 in aanbouw, elke dag in de file." Henk van Montfoort, een man met een enorme staat van dienst voor de wijk. Hij heeft het allemaal met veel plezier gedaan.

Meer berichten