Foto: Rijkswaterstaat
Foto: Rijkswaterstaat

Emmabrug Koninginnensluis dicht voor motorvoertuigen

De Emmabrug in Nieuwegein is per direct gesloten voor auto's en kleine vrachtauto's. Doordat de brug de afgelopen maanden door zwaar sluipverkeer overbelast is, is het brugmechanisme en vergrendelsysteem zodanig onder druk komen te staan dat de brug niet meer bediend kan worden.

NIEUWEGEIN - Totdat de brug weer in bedrijf wordt genomen geldt er een hoogtebeperking voor de recreatie- en scheepvaart. Dat betekent dat hoge schepen of schepen met staande mast geen gebruik kunnen maken van de Koninginnensluis en moeten omvaren via de Zuidersluis/Beatrixsluis. Het gemotoriseerde wegverkeer wordt met verkeersborden omgeleid via de Wilhelminabrug en de Wiersebrug. De Emmabrug blijft voorlopig wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Eerder genomen maatregelen
De Emmabrug is een monumentale brug uit 1886 en maakt deel uit van het complex Koninginnensluis. Omdat het verkeer in de loop der jaren steeds zwaarder is geworden heeft Rijkswaterstaat destijds een breedte- en gewichtsbeperking ingevoerd. De beperkingen houden in dat voertuigen die meer wegen dan 1.500 kilo of meer dan 2 meter breed geen gebruik mogen maken van de brug.

Grotere schade voorkomen
In de praktijk blijken de ingestelde verkeersmaatregelen vaak genegeerd te worden. Hierdoor is schade ontstaan aan de brug doordat deze intensief is blootgesteld aan te zwaar verkeer, waar deze niet op is berekend. Om grotere schade aan de brug te voorkomen sluit Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente Nieuwegein daarom per direct de brug af. Rijkswaterstaat start een onderzoek naar de staat van het brugmechaniek en vergrendelsysteem en zoekt daarna naar een passende oplossing.

Meer berichten