De Prinses Beatrixsluis vanuit de lucht.
De Prinses Beatrixsluis vanuit de lucht. (Foto: )

Neem een kijkje in de Prinses Beatrixsluis

Redactie

Komend najaar ronden Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk de werkzaamheden voor de bouw van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal af. Een mooi moment om de sluis nog een keer open te stellen voor het publiek. Neem een kijkje in (een deel van) het sluiscomplex tijdens Open Monumentendag op 14 september tussen 10.00 en 17.00 uur.

Nieuwegein - Onderhoud aan een sluiscomplex houdt nooit op, maar de bouwperiode voor de derde kolk wel. Als de Prinses Beatrixsluis komend najaar overgaat van de bouwfase naar de onderhoudsfase, kan het zomaar weer even duren voordat men het sluiscomplex weer kan bezoeken. Als de deuren van de Prinses Beatrixsluis open gaan, staan er tevens een aantal leuke activiteiten op het programma.

Activiteiten

Zo is er een rondleiding aan de nieuwe bedienruimte in de voormalige dienstwoningen (witte huisjes). Mooi om de sluismeesters aan het werk te zien op hun nieuwe werkplek in de markante witte huisjes die behouden zijn gebleven.

Zoekt u het liever hogerop, beklim dan tijdens een rondleiding de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht over het monumentale sluiscomplex met zijn bestaande kolken en de nieuwe derde kolk en het verbrede Lekkanaal met de verplaatste kazematten van de Lek tot aan zeker de Schalkwijkse Wetering. Hopen op mooi weer voor een maximaal uitzicht!

Voor hen die graag van alles horen over de bouw van de derde kolk, de werking van de sluisdeuren, hoe de renovatie van het sluiscomplex is aangepakt en hoe het onderhoud van dit rijksmonument verloopt, is er een looproute en zijn er diverse informatiepunten tussen de tweede en de derde kolk ingericht. Medewerkers klaar staan om u van alles te vertellen en uw vragen te beantwoorden. Er is op 14 september meer te beleven. Ongeveer twee weken voorafgaand aan deze leuke dag informeert de sluis u over het hele programma. Zie www.prinsesbeatrixsluis.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden