Foto:

Het hoogtepunt

"Ik ben onze lieveheer zeer dankbaar dat de hemelpoort net geheel is open gezet om het stof en vuil van onze geweldige kindervakantieweek weg te spoelen. Alleen erg jammer dat het net voedertijd was voor onze tweehonderd kids en of de timing de volgende keer dus wat later kan."

Dit is een Facebookbericht dat mijn lief op de laatste dag van de kindervakantieweek op Jeugdland twee jaar geleden plaatste. Ik wist niet dat hij het in zich had een dergelijke bijna poëtische tekst te schrijven. Het kwam duidelijk recht uit zijn hart.

Zijn oproep of de timing een volgende keer wat later kan, lijkt beantwoord te worden. De vooruitzichten voor de komende week zien er op Buienradar heel erg gunstig uit. En dat is maar goed ook, want niet alleen op Jeugdland zijn er dan weer zo'n 220 kinderen en vrijwilligers actief, maar ook op andere plekken zoals op bouwspeeltuin Bouwgein en bij JSV waar de Voetbal4daagse wordt gehouden.

De Kindervakantieweek doet mij altijd denken aan de tijd dat er in iedere wijk vanuit elk buurthuis kinderen vijf dagen lang samen konden spelen, knutselen, bouwen, het theater bezoeken en ga zo maar door. Op het hoogtepunt deden er ruim duizend kinderen mee en honderden vrijwilligers. Net als op de bouwspeeltuinen nu, waren het toen veelal hechte groepen vrijwilligers die maandenlang toeleefden en -werkten naar het evenement van het jaar.

Ik heb mij in het eerste decennium van deze eeuw er zelfs toe laten verleiden om als clown verkleed een goocheltruc te doen waarbij ik een goudvis uit een kom opat. De allerkleinsten op de voorste rij keken met verbijstering toe, terwijl de grootsten riepen "het is een wortel!". Mijn lief paradeerde toen als dikke prinses over het terrein.

Nu het gebrek aan samen lekker buitenspelen alweer een tijd een 'hot' item is, is het toch doodzonde dat we die 'speelweken', overigens net als de straatspeeldag, en veel van de vrijwilligers toen zijn kwijtgeraakt.

Renée Blom

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden