Foto: Joanna Mazus
Foto: Joanna Mazus (Foto: Joanna Mazus)

Unieke expositie in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Op een zeer warme zondagmiddag vond in Museum Warsenhoeck een warm onthaal van de expositie van Krzysztof Sokolovski plaats. Naast de kunstenaar (geboren in Litouwen) waren ook andere prominente gasten aanwezig: De Litouwse ambassadeur Vidmantas Purlys met zijn echtgenote en Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein.

De kunstenaar vertelde over zijn kunst in de openingsspeech: "Denk aan Nederlandse stillevens. Ze zijn zeer realistisch geschilderd, ze tonen elk detail van een object. Tegenwoordig kunnen we al deze details gemakkelijk in beeld brengen. We hebben alleen een camera en een printer nodig. Maar niet elke foto zal de innerlijke schoonheid en de harmonie van de natuur hebben. Om dit soort schoonheid te tonen, moet een kunstenaar gebruik maken van compositie, kleuren en vormen. De innerlijke schoonheid is meestal verborgen in onze omgeving, maar onze gevoeligheid kan het zien. En deze schoonheid zal ons de waarheid vertellen over onze wereld."

Sokolovski is bedenker van het concept "neosacrale kunst", de maker van talrijke iconen en voorvechter van de vernieuwing van religieuze kunst. Zijn idee is om verhalende elementen uit zijn schilderijen weg te laten en zich te richten op de emotie die in de religieuze geschiedenis tot uitdrukking komt. Sokolovski reduceert de figuren in de iconen tot eenvoudige symbolen en geometrische vormen. Tegelijkertijd is hij uiterst modern - hij herinterpreteert de oosterse iconografie op creatieve wijze en verwijst naar het erfgoed van de modernistische schilderkunst: schilderijen van Kazimierz Malewicz. Karakteristiek voor zijn borden is dat ze met een buitengewone precisie zijn uitgevoerd en zowel spirituele als materiële schoonheid uitstralen.

De expositie is nog tot en met 30 oktober te zien (elke woensdag, zaterdag en zondag) in Museum Warsenhoeck.

Na Nieuwegein is de expositie te zien in Londen.

Meer berichten