Foto: Sebastiaan ter Burg
Foto: Sebastiaan ter Burg

Open Monumentendag Rijnhuizen en kunstmanifestatie

NIEUWEGEIN - Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 14 september tussen 10.00 en 16.00 uur, is er van alles te doen in en om de bijzondere monumenten van Rijnhuizen. Kasteel Rijnhuizen en haar prachtige kasteeltuin zijn geopend en rondom de Fortwachterswoning naast Fort Jutphaas zijn verschillende activiteiten.

Dwaal samen met uw (klein)kinderen langs dit bijzondere erfgoed van Nieuwegein. Kinderen mogen verkleed komen en kunnen zich laten schminken. De ridders en prins(ess)en kunnen hun skills oefenen met boogschieten, rondspringen op het luchtkussenkasteel of alle indrukken verwerken in een spannend schilderij. Daarnaast kunt u op de kunstmanifestatie van Kunstcollectief Feniks genieten van kunst van lokale artiesten. U vindt er o.a. een expositie met schilderijen, keramiek, houtsnijwerk en er is een edelsmid aanwezig.

Verhalen over de historie van Rijnhuizen kunt u verzamelen tijdens uw wandel- of fietstocht door Rijnhuizen. Bij de Fortwachterswoning kunt u een boekje halen met daarin de geschiedenis van de wijk. Met verhalen over onder andere het ontstaan van Jutphaas en Rijnhuizen, de invloed van handel, de held en de waterpomp en onze lokale heldin: Anna van Rijn. Met de app van izi.travel (https://izi.travel/nl/41b5-ontdek-historisch-park-rhijnhuizen/nl) of de audiotour die verkrijgbaar is bij het informatiepunt, kunt u kijken en luisteren tegelijk!

Even bijkomen van alle indrukken kan van 12.00 tot 15.00 uur op het terras van restaurant Céline, dat in Fort Jutphaas gevestigd is. Het fort zelf is niet openbaar toegankelijk.

Kijk voor meer informatie op openmonumentendag.nl/nieuwegein (https://www.openmonumentendag.nl/comite/nieuwegein/) en clubrhijnhuizen.nl/open-monumentendag (https://www.clubrhijnhuizen.nl/open-monumentendag/). Aanmelden is niet nodig!

Het programma duurt van 10 tot 16 uur en omvat de volgende activiteiten:

Activiteiten Fort Jutphaas:
Kunstmanifestatie door Kunstcollectief Feniks
Schminken & canvas schilderen
Springkussen kasteel
Start verhalentour
12 – 15 uur: terras Céline geopend

Activiteiten Kasteel Rijnhuizen:
Rondleidingen over het landgoed
Lezing over Alexander de Groote zaal
Boogschieten in de kasteeltuin

Meer berichten