Op Sluiseiland komt een mooi project tot stand, gedragen door bewoners zelf.
Op Sluiseiland komt een mooi project tot stand, gedragen door bewoners zelf. (Foto: )

Vianezen ontwerpen eigen buurt

Van de redactie

Pilot op Sluiseiland

Op Sluiseiland Vianen start per mei 2020 de bouw van een nieuwe buurt van 39 woningen en appartementen. Geen projectondernemer of grote investeerder is de opdrachtgever, maar een groep gewone burgers, hoofdzakelijk Vianezen, hebben de handen in een geslagen en zijn aan de slag gegaan met het ontwerpen van een eigen buurt.

vianen - CPO betekent Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en staat voor samen bouwen aan een buurt waarin elke bewoner zijn eigen huis ontwerpt én waarin gezamenlijk met de architect nagedacht wordt hoe het gehele huizenblok, zowel de binnen- als buitenruimten, vorm moet krijgen. Een eigen buurt met huizen door mensen zelf ontworpen, met aandacht voor de duurzaamheidseisen (nul op de meter) en de nieuwste ontwikkelingen binnen de circulaire bouw. Een buurt voor de toekomst. Het afgelopen jaar heeft het architectenbureau KRFT uit Amsterdam in overleg met de deelnemers een sfeervol ontwerp gemaakt van een 'buurtgebouw' waarin allerlei type woningen een plek hebben gekregen. Tien herenhuizen met drie verdiepingen, drie maisonnettes, acht appartementen grenzend aan de collectieve tuin, acht appartementen eerste verdieping, tien lofts op de tweede verdieping, een half ingegraven parkeergarage en een collectieve tuin.

Uitwisselen

Het voorlopige ontwerp wordt nu omgezet in een definitief ontwerp waarbij elke deelnemer zijn of haar wensen in overleg met het architectenbureau heeft verwezenlijkt in een plattegrond van het eigen huis. Architecten begeleiden de bewoners met het maken van keuzes en ook wanneer er gebouwd gaat worden krijgen bewoners begeleiding om goede beslissingen te kunnen nemen. Sommige deelnemers hebben al vaker een bouwproces meegemaakt, anderen doen dit voor het eerst. Door veel van elkaar te horen, met elkaar uit te wisselen en tekeningen te bespreken bouwen de deelnemers niet alleen aan hun eigen woning, maar krijgt ook het buurtgevoel steeds meer betekenis. Tenslotte worden er veel gezamenlijke beslissingen genomen en daardoor wordt dit buurtgevoel mede gevoed. Straks in 2021 wordt er gewoond met bekenden; een goede buur is dan ook echt een goede buur, omdat er al zoveel samen meegemaakt is en men elkaar in soms moeilijke maar ook leuke momenten heeft leren kennen.

Meedoen

Na een periode waarin gewacht werd op een uitspraak van de Raad van State over het niet ontvankelijk zijn van bepaalde klachten en waarin beslissingen genomen moesten worden over de gezamenlijke ruimtes, liften en trappenhuizen, is het nu weer tijd om naar buiten te treden en te zoeken naar mede-eigenaren om zo de definitieve fase van bouwen ook daadwerkelijk plaats te laten vinden. Interesse? Stuur een mail naar info@cposluiseiland.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden