Raderstoomsleper Oskar Huber/Raab Karcher XIV en duwboot Franz Haniel 14. Foto: Cisca de Ruiter
Raderstoomsleper Oskar Huber/Raab Karcher XIV en duwboot Franz Haniel 14. Foto: Cisca de Ruiter (Foto: )

Lezing Museumwerf Vreeswijk: Van sleep- naar duwvaart

NIEUWEGEIN - Op zaterdag 16 november (13.00) geeft Jan van 't Verlaat bij Museumwerf Vreeswijk een lezing getiteld: 'Overgang van sleep- naar duwvaart', waarbij veel (oude) foto's de revue passeren.

Van oudsher liep het transport van vracht, mens of dier voornamelijk over water. Van oudsher ook werden schepen gesleept. In eerste instantie ging dat op spierkracht, later gevolgd door de indrukwekkende mechanische kracht van sleepboten. Tot ver in de vorige eeuw domineerden imposante slepers met hun gevolg de rivieren en kanalen. Dat beeld veranderde radicaal met de opkomst van de duwboot. Boeiend verteller Van 't Verlaat raakte al als jong jochie gebiologeerd door de Rijnvaart en bestudeerde de talrijke veranderingen. Na zijn pensionering is hij de Rijnvaart niet uit het oog verloren en scheef er boeken en artikelen over. Van 13.00 tot 13.30 uur: Ontvangst bezoekers in het Theehuys; 13.30 tot 14.30 uur Lezing 'De Overgang van Sleep- naar Duwvaart' door Jan van 't Verlaat in de expositieruimte; 15.00 tot 15.20 uur Pauze in het Theehuys; 15.20 tot 16.20 uur Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte.

Toegang
Kosten bedragen 5 euro per persoon (incl. een kopje koffie of thee). I.v.m. voorbereidingen graag tijdig reserveren via museumwerf@museumwerf.nl. Voor meer info: www.museumwerf.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden