Pepijn en Hidde vloggen over hun school. Foto: Marsja Haanstra
Pepijn en Hidde vloggen over hun school. Foto: Marsja Haanstra

Leerlingen De Vleugel leren vloggen

NIEUWEGEIN - "Kom even hier in het licht staan, dan ben  je beter in beeld". Diep weggedoken achter hun mobieltjes en in opperste concentratie maken Pepijn en Hidde een filmpje over hun school. Want wat is nu typisch aan Montessorischool De Vleugel? En hoe laat je dat zien in een kort filmpje? Leerlingen van groep 7 en 8 van De Vleugel leren vandaag de beginselen van het vloggen. Sanne Heymann van KunstCentraal neemt de kinderen mee in de digitale wereld van de vlogger. De les is onderdeel van het project Vlog-it. Met over een paar weken als resultaat een gelikte vlog voor de vlogwedstrijd.

Vloggen is ontzettend populair onder kinderen. Waar vroeger posters van muziekidolen of filmsterren de muur boven het kinderbed domineerden, zijn nu populaire vloggers de grote voorbeelden. En dromen jongeren van een carrière als beroemde vlogger. In het project leren ze wat wel en wat niet verstandig is bij het vloggen. "Kinderen wijs maken op het gebied van nieuwe media is ontzettend belangrijk. Wij leren onze kinderen om kritisch te zijn, naar zichzelf en naar hun omgeving. Een gezonde houding ten opzichte van nieuwe media hoort daarbij." zegt Doreen Rambags, directeur van de school.

Montessori-onderwijs is ervarend leren. Vloggen vinden alle kinderen interessant. Dan wíllen ze graag leren, zegt de Montessori-methode. In het project worden de leerlingen gestimuleerd om zelf te ontdekken hoe het vloggen werkt. Maar eerst wordt de opdracht uitgelegd, kort en krachtig zodat er nog genoeg over blijft voor verbeelding en avontuur. De kinderen ontdekken al snel dat er bij het vloggen meer komt kijken dan zomaar een filmpje schieten. "Vloggers maken eerst een plan waarin ze bedenken wat ze precies willen laten zien. En je mag niet iedereen zomaar herkenbaar in beeld brengen." zegt Pepijn. En wat is het allerleukste aan vloggen? "Dat je niet hoeft te schrijven!"

De leerlingen van De Vleugel zijn helemaal enthousiast om mee te doen aan de wedstrijd. Wat daar het onderwerp van gaat zijn? Dát houden ze nog even geheim.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden