Foto: Peter Wouda
Foto: Peter Wouda

Nieuwegeiner vindt het nieuwe dammen uit: Skipp

Een bordspel dat de toegankelijkheid van dammen combineert met de diepgang van schaken: Skipp. Peter Wouda, inwoner van Nieuwegein, bedacht het spel en bouwde een prototype. Omdat grote spellenuitgevers huiverig zijn om onbewezen spellen uit te geven, vond Peter zelf investeerders en brengt Skipp nu in eigen beheer uit. Uitgevers uit verschillende landen tonen nu interesse.

“Omdat ik een hekel heb aan het lezen van handleidingen, liggen bij mij thuis meerdere bordspellen onaangeroerd in de kast” vertelt Peter (41), afgestudeerd in game design maar werkzaam bij een bank. “Zonde natuurlijk!” Op vakantie in Frankrijk nam hij zich dan ook voor om een bordspel te bedenken dat heel weinig spelregels heeft, maar toch vernieuwend en diepgaand is. Dammen, een eeuwenoud spel waar zelfs Napoleon fan van was, vormde daar een belangrijke inspiratiebron voor.

Tijdens die vakantie bedacht Peter de basis van een soort tweelaags dammen. De bovenste spelstukken –tops genaamd– mogen het spelbord niet raken; ze moeten springen (‘skippen’ in het Engels) over de onderste spelstukken – de voeten – van jou én van de tegenstander. De speler die als eerste een top aan de overkant krijgt, heeft gewonnen.

De uitdaging zit hem in het feit dat tops diagonaal bewegen en voeten recht vooruit. Tops mogen elkaar ook slaan. Omdat je in elke beurt eerst een voet en daarna een top moet bewegen en alle stukken alleen vooruit mogen bewegen, moet je goed nadenken wat je doet. Vriend en plaatsgenoot Richard Jungschläger (45), engineer van origine, hielp Peter met een prototype voor Skipp. Na uitgebreid testen en verbeteren, ontstond het huidige Skipp.

Bij een rondgang langs grote uitgeverijen bleek dat deze liever een bewezen spel uit het buitenland vertalen naar het Nederlands dan te investeren in iets nieuws. Met behulp van twee investeerders konden Peter en Richard het prototype van Skipp in de avonduren verder ontwikkelen tot een consumentenproduct en er in China 1300 stuks van laten produceren.

Eind oktober had Skipp zijn vuurdoop op Spiel, de grootste Europese spellenbeurs in Essen. De vier demosets van Skipp waren vrijwel permanent bezet. Ook toonden uitgevers uit onder andere Noorwegen, Denemarken en Kazachstan interesse. Skipp is nu al bij een aantal Utrechtse spellenwinkels te koop en tevens online via de Skipp webshop. “Doel is om Skipp alsnog via een grote uitgever te verspreiden zodat ik mij kan richten op de ontwikkeling van een volgend spel” zegt Peter. “Uiteraard weer met zo min mogelijk spelregels!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden