Holocaustmonument Levenslicht te zien in Stadshuis

NIEUWEGEIN - Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Nieuwegein, is van 22 januari tot en met 2 februari een tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht te zien in het Stadshuis.

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt hierbij stilgestaan. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Stenen belangrijk

Voor deze speciale herdenking heeft kunstenaar Daan Roosegaarde het monument Levenslicht ontworpen. In zowel de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt.

Programma ceremonie

Na de officiële, landelijke onthulling worden de stenen over het land verspreid naar gemeenten waar mensen zijn weggevoerd naar de vernietigingskampen, zo ook naar Nieuwegein.

Rob Zantinge
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden