Voor zijn werk kreeg Hoegée een Koninklijke Onderscheiding en werd hij ereburger van Nieuwegein. Archieffoto: Anne-Marije Zwart
Voor zijn werk kreeg Hoegée een Koninklijke Onderscheiding en werd hij ereburger van Nieuwegein. Archieffoto: Anne-Marije Zwart (Foto: )

Voormalig raadslid Job Hoegée overleden

VREESWIJK - Geboren en getogen Vreeswijker én oud-raadslid Job Hoegée is donderdag overleden. In 1958 werd Hoegée namens de SGP lid van de gemeenteraad van Vreeswijk. Op dat moment was hij het jongste raadslid van Nederland.

Door Anne-Marije Zwart 

Vreeswijk telde in die tijd ongeveer drieduizend inwoners. Een dorp waar iedereen elkaar kende. Wie een probleem of een vraag had liep gewoon even de fietsenwerkplaats binnen om een praatje te maken of om hulp te vragen. Dat veranderde overigens niet toen de gemeente Vreeswijk samen met Jutphaas de nieuwe gemeente Nieuwegein ging vormen. Wie een vraag had bleef binnenlopen. Hoegée maakte de hele ontwikkeling van Nieuwegein mee en zag de stad groeien tot een plaats van ruim 60.000 inwoners. Aanvankelijk zat hij alleen in de gemeenteraad, maar in de loop der jaren haalde de SGP onder zijn leiding zelfs drie raadszetels.

Samenwerking

Na verloop van tijd ging zijn partij samenwerken met de ChristenUnie. In 1994 werd Martin Monrooij namens die partij commissielid van de gecombineerde fractie. Fractieoverleg werd gewoon gedaan in de werkplaats van Hoegée, zoals iedereen hem noemde, en niet vanachter een bureau. Dit kenmerkt hem in hoge mate; 'Doe maar gewoon!' Job stond ook bekend om zijn uitspraken, zoals ‘niet mouwen, maar bouwen’ en ‘je moet uit de Kolk gedronken hebben om een echte Vreeswijker te zijn.’ Enkele van deze uitspraken staan op een plaquette in het gemeentehuis.

Ereburger

De jaren gingen voorbij en raadsleden vertrokken, maar hij niet. Zijn 40-jarig jubileum werd met een receptie ‘gevierd.’ Voor zijn werk kreeg Hoegée een Koninklijke Onderscheiding en werd hij ereburger van Nieuwegein. Daar bleef het echter niet bij. Samen met de ChristenUnie, met wie hij een fractie vormde, kreeg de partij collegeverantwoordelijkheid. Monrooij werd wethouder en Hoegée bleef gewoon fractievoorzitter. In 2008 zat hij vijftig jaar onafgebroken in de gemeenteraad en was daarbij het langst zittende raadslid van Nederland. Bij die gelegenheid kreeg hij een uitnodiging om te komen lunchen bij de toenmalige premier Balkenende. Een lintje en andere vormen van erkenning had hij immers al. Namens de raad en de gemeente kreeg hij een reis aangeboden naar Schotland. Later vertelde hij mij (Anne-Marije Zwart, red.) dat hij enorm had genoten van deze reis. Persoonlijk heb ik hem leren kennen als een oprecht en eerlijk mens. Een man die stond voor wat hij vond en bovenal een oprecht Christen. Hij kon vooral ook goed luisteren en vormde dan pas zijn mening. Vergaderstukken waren niet echt zijn ding. Mij staat nog helder voor de geest hoe hij een vlammend betoog hield toen de gemeente Utrecht de polder Rijnenburg wilde annexeren.

Tot 2010 bleef Hoegée raadslid. Zijn partijcombinatie ChristenUnie-SGP haalde echter niet genoeg stemmen voor twee zetels. Hiermee kwam een einde aan 52 jaar raadslidmaatschap. 

Markante inwoner

Met het overlijden van Job Hoegée verliezen Vreeswijk en Nieuwegein een markante inwoner en een betrokken raadslid, die veel betekend heeft voor de stad. Hij zag de gemeente groeien en opbloeien tot de stad die het nu is.

Anne Marije Zwart
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden