Gemeenteraad helpt woningbouw mogelijk maken

NIEUWEGEIN - De gemeenteraad heeft donderdagavond met drie voorstellen ingestemd om op verschillende locaties in Nieuwegein woningbouw mogelijk te maken. In de wijk Jutphaas-Wijkersloot worden sociale huurwoningen voor senioren gebouwd. Daarnaast wordt een mix van koopwoningen en sociale en middeldure huurwoningen in de wijk Galecop voorzien. En de eerste initiatiefnemers in City krijgen de kans om aan de Zuidstedeweg vrije sector huur- en koopwoningen te ontwikkelen.

Woningcorporatie Mitros heeft een aanvraag ingediend om langs de Hildo Kropstraat sociale huurwoningen te mogen bouwen. Het plan omvat in totaal veertig appartementen voor senioren. Voor de huidige bewoners van de wijk en daarna voor alle Nieuwegeiners wordt eenmalig, bij de eerste toewijzing, voorrang verleend. 

De PvdA is blij met dit plan. “Op deze manier kunnen ouderen in hun eigen wijk blijven wonen. Sociale contacten blijven bestaan en bekende voorzieningen zijn dichtbij huis. Een vertrouwde omgeving is ontzettend belangrijk om fijn te wonen”, zegt raadslid Vincent van Esch. 

Samenwerking

De gemeente gaat een samenwerking met de Stichting Altrecht aan om gezamenlijk te werken aan de geplande woningbouw aan de Rembrandthage en omgeving. Het programma omvat 84 woningen; koopwoningen en sociale en middeldure huurwoningen. Ook wordt de openbare ruimte gedeeltelijk opnieuw ingericht. Van Esch: “Nieuwegeiners wachten meer dan tien jaar op een sociale huurwoning. Dat kan écht niet. Maar ook betaalbare huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen zijn hard nodig. Ook voor de doorstroming. In dit plan komt alles samen.” 

Twee initiatiefnemers willen aan de Zuidstedeweg, ter hoogte van de loopbrug naar de wijk Doorslag, ruim 450 woningen bouwen. Het gaat om appartementen in de vrije sector. Er worden hoge eisen gesteld als het gaat om duurzaam bouwen. En het aantal parkeerplekken per woning is verlaagd. 

Duurzame toekomst

Van Esch is heel tevreden met die ambities. “City is dé plek om de parkeernorm laag te houden. In de toekomst kunnen inwoners van de binnenstad gebruik maken van vernieuwd openbaar vervoer. En het autobezit zal gaan afnemen. We bouwen aan een duurzame toekomst”, aldus de PvdA’er.

Rob Zantinge
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden