Met twee teststraten heeft GGDrU voldoende capaciteit om zorgmedewerkers met klachten op corona te testen.
Met twee teststraten heeft GGDrU voldoende capaciteit om zorgmedewerkers met klachten op corona te testen.

Tweede teststraat GGD maandag open

UTRECHT - Alle zorgmedewerkers met minimaal 24 uur klachten - hoesten en/of neusverkouden en/of koorts - die werkzaam zijn buiten het ziekenhuis, zijn welkom bij GGD regio Utrecht (GGDrU) voor een coronatest. Het gaat om medewerkers werkzaam in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, verloskundige- en kraamzorg en Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). 

Ook fysiotherapeuten, tandartsen en andere mondzorgmedewerkers komen in aanmerking. GGDrU heeft hiervoor een drive-thru teststraat ingericht in Houten. Op maandag 27 april opent de GGD ook de tweede teststraat in Park Vliegbasis Soesterberg. 

Voldoende capaciteit

Met deze twee teststraten heeft GGDrU voldoende capaciteit om zorgmedewerkers met klachten op corona te testen. Op de website www.ggdru.nl/testbeleidzorg van GGD regio Utrecht is te lezen hoe mensen in aanmerking komen voor de test.

Het kabinet besloot op 21 april dat basisscholen en de dag- en gastouderopvang per 11 mei weer opengaan. Het testbeleid voor leraren en pedagogisch medewerkers in de kinderopvang wordt momenteel ontwikkeld door het RIVM. De GGD volgt dit landelijke beleid en heeft nu genoeg capaciteit om ook deze mensen met klachten te testen. 

Drive-thru teststraat

Het verruimen van het testbeleid heeft als doel de zorgcontinuïteit te bevorderen, het risico op besmetting te beperken en kwetsbare inwoners te beschermen. Op 17 april is hiervoor de eerste drive-thru teststraat geopend in Expo Houten. Op maandag 27 april gaat de tweede teststraat in Park Vliegbasis Soesterberg open. Momenteel is er voldoende capaciteit om personen die in aanmerking komen, te testen. Wanneer meer testcapaciteit nodig blijkt te zijn, opent GGDrU meer teststraten in de provincie Utrecht.

Aanmelden via bedrijfsarts

Bedrijfsartsen kunnen zorgmedewerkers voor testen aanmelden bij GGDrU. Is er binnen de instelling geen (bedrijfs)arts aangewezen die kan doorverwijzen, dan kan de zorgmedewerker contact opnemen met GGDrU. De GGD bepaalt op basis van de  richtlijnen en criteria van het RIVM  of een zorgprofessional in aanmerking komt voor een test.  Zorgprofessionals kunnen ook gebruik blijven maken van de reguliere labs, als de (zorg-) instelling daarmee een overeenkomst heeft. 

Snel

Als aanvulling op de reguliere testafspraken tussen instellingen en laboratoria hebben de 25 GGD’en hun testcapaciteit sinds 6 april uitgebreid. Op deze manier kunnen alle zorgmedewerkers, die in aanmerking komen, snel getest worden. 

 Meer informatie: www.ggdru.nl/testbeleidzorg  

Rob Zantinge
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden