Drie Nieuwegeiners zijn vrijdag benoemd in de Orde van Oranje-Nassau.
Drie Nieuwegeiners zijn vrijdag benoemd in de Orde van Oranje-Nassau.

Nieuwegeiners benoemd in de Orde van Oranje-Nassau

NIEUWEGEIN - Drie Nieuwegeiners zijn vrijdag benoemd in de Orde van Oranje-Nassau. Zij zijn door burgemeester Frans Backhuijs telefonisch geïnformeerd over dit heugelijke feit en gefeliciteerd met de Koninklijke Onderscheiding. In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk de gedecoreerden met familie en vrienden in het Stadhuis te ontvangen. De Koninklijke Onderscheidingen worden later dit jaar uitgereikt.

Jan Naezer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al sinds de zeventiger jaren actief als beeldend kunstenaar. Zijn schildersatelier staat in Nieuwegein. Zijn werken worden nationaal en internationaal gewaardeerd en hij heeft er al vele prijzen mee gewonnen. Veel gerenommeerde musea in binnen- en buitenland hebben werken van hem opgenomen in hun collectie. Ook prinses Beatrix heeft er een paar in haar privécollectie. Ook heeft Naezer veel geëxposeerd.

Gratis plaatsen

Jan Naezer was ook actief als docent beeldende vorming, waarbij hij veel heeft betekend voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. In zijn cursussen reserveerde hij altijd een paar gratis plaatsen voor mensen met een kleine beurs. In de negentiger jaren zette hij in Voorburg een afdeling beeldende vorming voor het basisonderwijs op, die later nog werd uitgebreid. Hij ontwierp projecten, organiseerde exposities en onderhield contacten tussen politiek, kunstuitleen, bestuur en scholen.

Een bijzondere plek was voor hem het doveninstituut Effatha. Om hier les te kunnen geven, verdiepte Naezer zich in de gebarentaal. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor tal van bijzondere kunstprojecten en tentoonstellingen en haalde hij belangrijke buitenlandse kunstenaars naar Nederland. Dit alles vanuit zijn buitengewone gedrevenheid om kunst verder te ontwikkelen en uit te dragen.

Jiujitsu

Barry van Bommel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de Jiujitsu-sport. Zelf werd hij 27 keer Nederlands kampioen in diverse klassen en haalde hij mondiaal enkele keren goud, zilver en brons voor Nederland binnen. Ook heeft hij bijgedragen aan grote successen van zijn pupillen in het Nederlands team. In zijn periode als bondscoach heeft hij vele senioren, aspiranten en junioren begeleid bij nationale en internationale wedstrijden, waarbij vele titels zijn behaald.

Vrijwilliger

Van Bommel is inmiddels al 23 jaar als vrijwilliger actief bij de Judo Bond Nederland (waar de jiujitsu-sport onder valt). Hij was onder meer examinator, docent en coach. Ook zette hij wedstrijdtrainingen op voor de jeugd. Hij is inmiddels 7e danhouder jiujitsu en lid van verdienste van de Judobond, die zeer veel waardering heeft voor hem. Hij zet zich volledig in om anderen te helpen en draagt nog altijd bij aan de trainingen van jiujitsuka’s. De mensen om hem heen kennen Barry van Bommel als een verantwoordelijke, deskundige en betrokken vrijwilliger.

KWF-vrijwilligster

Guusta de Beaufort is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege haar langdurige vrijwillige activiteiten op verschillende gebieden. Zo is ze al sinds 1976 actief voor het Koningin Wilhelminafonds Kankerbestrijding (KWF) als voorzitter van de afdeling Nieuwegein en als coördinator van de collectanten. Zelf collecteert ze overigens ook.

Daarnaast is ze zeer actief voor de Algemene Hulpdienst. Ze regelt daar de administratie, doet boodschappen voor de cliënten en zorgt voor vervoer naar dagbestedingen. Eén cliënt met complexe problematiek heeft ze jarenlang intensief begeleid. Daarnaast weet ze ook nog tijd vrij te maken voor andere hulpbehoevenden, zoals bijvoorbeeld een wekelijks bezoek aan oudere vrouw. Ook gaf ze onder meer taalles, begeleidt ze spelletjesmiddagen in het buurthuis.

Zeer betrokken

Voor de Ankergemeente verzorgt ze bijbellezingen tijdens de dienst, ze legt pastorale bezoeken af, doet kosterwerk en leidt de gebedskring. Mensen kennen mevrouw De Beaufort als een zeer betrokken vrijwilliger die het opneemt voor mensen die in een kwetsbare positie zitten. Die mensen kunnen altijd op haar rekenen. Ze kijkt wat iemand nodig heeft en handelt daar naar.

Rob Zantinge
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden