Sinds die eerste keer vindt er elke zondagmiddag om twee uur een concert plaats.
Sinds die eerste keer vindt er elke zondagmiddag om twee uur een concert plaats. (Foto: )

Elke zondag muziek op de Bergeend

NIEUWEGEIN - Op de eerste zondag van de coronamaatregelen, zondag 19 maart, vond op de Bergeend het eerste Middenpleinconcert plaats. Sindsdien is er élke zondag een concert. En ook op Koningsdag was er muziek.

Op een oproep van Fiet Nafzger op de sociale app van de Bergeend, in maart, hadden de meeste bewoners enthousiast gereageerd. Met buurvrouw Ruth de Wit werd op 19 maart een programma gespeeld met muziek van Henry VIII tot Israëlische volksmuziek. 

Het was tamelijk koud, er stond een stevige wind, maar het was droog. Met wasknijpers werd de bladmuziek vastgezet. Vrijwel alle buurtbewoners zaten in hun voortuin.

Elke zondagmiddag

Sinds die eerste keer vindt er elke zondagmiddag om twee uur een concert plaats. Het aantal muzikanten groeit gestaag: altviolen, celli, gitaar, blokfluit, gemshoorn en een grote trom zijn de basisinstrumenten. Uit allerlei deuren komt er wel een zanger/zangeres. En zo groeit ook het repertoire: Koralen van Bach, het Duet uit de Parelvissers van Bizet, Eine kleine Nachtmusik van Mozart, Scarborough Fair van Simon and Garfunkel, Here comes the sun van The Beatles, Als ik boven op de Dom sta, Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij, Italiaanse volksmuziek enzovoort.

Kleine oefensessies

Grote organisator achter dit geheel is musicus Fiet Nafzger. Ze vraagt muziekideeën aan de muzikanten, zet muziek in haar computer, zoekt bezettingen uit en probeert kleine oefensessies te regelen.

Op Koningsdag, afgelopen maandag, stond Fiet Nafzger om tien uur klaar om het Wilhelmus te spelen op een bourdongemshoorn. De bewoners van de Bergeend luisterden bewonderend naar het mooie geluid van deze gemshoorn.

Largo

Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn zal er een concert plaatsvinden. Komende zondag wordt waarschijnlijk het Largo uit een symfonie van Dvorak gezongen. Daar hoort een verhaal bij over de vrouwen die dit zongen in een Jappenkamp, in de Tweede Wereloorlog. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden