De 'ploggende' Kikalopers Tonie en Eric. Foto: Tiny Boeren
De 'ploggende' Kikalopers Tonie en Eric. Foto: Tiny Boeren

Kikalopers Tonie en Eric 'ploggen' op Koningsdag

VREESWIJK - Tijdens Koningsdag staan, normaal gesproken, het Kikateam Tonie en Eric op de vrijmarkt in Vreeswijk. "Normaliter halen wij geld op voor het goede doel Kika" , vertelt Tonie Smits. 

Helaas ging de Koningsdag niet door. Kikalopers Eric en Tonie besloten toen maar om te gaan 'Ploggen'. Het woord ploggen of plogging komt van het Zweedse woord plocka, wat verzamelen betekendt én het woord jogging. Tijdens het joggen wordt zwerfafval verzameld, dat na het lopen in de vuilnisbak wordt gelegd. Het Kikateam werd uitgebreid met Tiny Boeren en de grijpers werden geleend van de MacDonalds Blokhoeve. Eerst werd de wijk waar Tonie woont, Vreeswijk, onder handen genomen. En, eerlijk is eerlijk; het viel mee in Vreeswijk. Elke loper had maar drie halve vuilniszakken.

Blokhoeve

Daarna vertrokken de lopers naar de Blokhoeve. Kikaloper Eric Martherus, bewoner van Galecop, fietst of loopt regelmatig van het tunneltje naar de tramhalte Zuilenstein. Langs het fiets/looppad ligt heel veel zwerfvuil. Veel plasticafval en veel zwerfafval van de burgergigant. 

'Voorheen hebben wij de manager van de MacDonalds gesproken en uitgelegd wat wij wilden gaan doen. Vandaar dat hij de grijper beschikbaar stelde. Uiteindelijke leverden wij drie volle vuilniszakken in bij de MacDonalds. Vooral bij de stoplichten zijn mensen geneigd om hun afval uit het raam te gooien, hebben wij gemerkt.' 

Geen geld

Dit keer heeft het Kikateam helaas geen geld opgehaald voor Kika, maar is een stukje Nieuwegein en Vreeswijk weer ontdaan van zwerfafval.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden