'De waarde van water'

UTRECHT - Op zondag 17 mei is de DocU 'De waarde van water' te zien bij RTV Utrecht. Er is veel aandacht voor een duurzamere wereld. Zo kennen we de voorbeelden als zonne- en windenergie allemaal. Maar gek genoeg wordt het water een beetje te vergeten. We horen veel over droogte en er lijkt een onuitputtelijke hoeveelheid drinkwater te zijn. Maar zelfs in het waterrijke Nederland is dat niet het geval. Hoe houden we genoeg drinkwater in de toekomst?

In de DocU: De waarde van water wordt uitgelegd waarom water en in het bijzonder ons drinkwater zo belangrijk is. Het winnen van het water is een langdurig proces en door de droge zomers van de afgelopen jaren komt de voorraad in het geding. Zo vertelt waterspecialist Sander Uittenbosch over het proces van regenwater naar drinkwater en hoe lang dat duurt. Want wat betekent die droogte voor de watervoorraad? Droogte is eigenlijk iets heel simpels, je pompt meer water weg dan dat erbij komt. Dus met weinig neerslag kan droogte een serieus probleem worden. En een kwartiertje de tuin sproeien kost al snel 100 liter gezuiverd drinkwater. Maar wat kan je zelf nou doen? 

Grote vijver

Waterpionier Marien Abspoel, van het ecologische buurtschap Oosterwold, laat de grote vijver op hun terrein zien. Hier bergen zij regenwater voor droge periodes. Ook zuiveren ze hierin hun afvalwater van de huishoudens. Verder vertelt boer Erik Rensen hoe hij bijdraagt aan schoner grondwater door zijn koeien op andere tijden in het jaar in de wei te laten grazen. Veel tips om nog beter met ons water om te gaan!

De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Drinkwaterbedrijf Vitens.

DocU: De waarde van water is op zondag 17 mei te zien op RTV Utrecht en daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden