Jellinek biedt verslavingshulp, online en per telefoon

Jellinek biedt verslavingshulp, online en per telefoon

NIEUWEGEIN - Door de coronamaatregelen is het leven flink veranderd. Zo ook voor Jellinek, een verslavingszorginstelling in de regio Utrecht. Het aannemen van nieuwe cliënten heeft door de maatregelen vertraging opgelopen. En dat terwijl het heel goed mogelijk is dat een aantal mensen door de situatie juist meer problemen hebben met hun gebruik. Gelukkig is er ook nog veel hulp wel beschikbaar.

De horeca is nog even dicht, sportkantines liggen er nog verlaten bij. Hierdoor is er voor veel mensen minder gelegenheid om alcohol te drinken. Dat lijkt misschien goed nieuws als je naar de verslaving kijkt. Toch kan je je dat afvragen. Waar mensen voorheen tijdens het uitgaan dronken, zie je nu dat een deel het thuisdrinken heeft ontdekt. Hierdoor komt bij sommige mensen het problematische gebruik bovendrijven. 

Meer stress, spanning of verveling

Daarnaast ervaren mensen nu meer stress, spanning of verveling. Ook hierdoor wordt er misschien sneller naar de fles gegrepen. Of ontstaat er meer behoefte aan het gebruik van andere drugs, zoals cannabis.

Door het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven lijken mensen zich ook steeds meer online te vermaken. Daardoor kan ook het online gokken of gamen toenemen. Hoewel dat ook een prima vermaak kan zijn, kan het voor sommigen ook doorschieten in problematisch gedrag.

Ook voor de omgeving kan het moeilijk zijn. Kinderen die teveel achter de computer zitten of blowen. Partners die teveel drinken en prikkelbaar zijn door de stress. Of mensen met een verslaving die hun gebruik nu minder goed verborgen kunnen houden. Daardoor kunnen de spanningen binnen het gezin oplopen. Net in een periode dat je het thuis juist leuk wil houden.

Hulp soms nodig

Het lukt niet altijd om deze problemen zelf op te lossen, hulp kan soms nodig zijn. Wacht hier niet te lang mee, want hoe langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Gelukkig heeft Jellinek een laagdrempelig aanbod dat geschikt is voor de huidige situatie. Zo staat er iedere werkdag het Jellinek Expert Team voor je klaar (088 505 1220). Hier kan je gratis en anoniem de problemen bespreken met een van onze medewerkers. Daarnaast is er ook een gratis en anoniem online zelfhulp  aanbod. Er is zelfhulp voor mensen die zelf hun gebruik onder controle willen krijgen (jellinekzelfhulp.nl), maar ook voor naasten van iemand met een verslavingsprobleem (samennuchter.nl). Twijfel over wat het beste bij je past? Kijk dan eerst op jellinek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden