<p>Het Repair Caf&eacute; Nieuwegein wordt gerund door vrijwilligers.</p>

Het Repair Café Nieuwegein wordt gerund door vrijwilligers.

(Foto: Repair Café Nieuwegein)

Kapotte spullen? Laat ze repareren bij Repair Café Nieuwegein

  •   keer gelezen   Nieuws

NIEUWEGEIN • Het Repair Cafe is weer geopend. Op een nieuwe locatie zijn aanstaande zaterdag bezoekers welkom met hun kapotte spullen.  


Vrijwilligers van het Repair Café Nieuwegein repareren elke eerste zaterdag van de maand kapotte spullen van Nieuwegeiners. Met gemiddeld 40 bezoekers per café is het evenement niet meer weg te denken uit Nieuwegein. Aanstaande zaterdag kunnen bezoekers hun spullen langsbrengen van 11.00 tot 14.00 uur.

Nieuwe locatie
Door het coronavirus moest Repair Café Nieuwegein in maart vorig jaar haar deuren sluiten. De medewerkers gingen wel gewoon door met repareren, want via het Facebookaccount en WhatsApp bleven de reparatieverzoeken binnenkomen. Nu is het Repair Café weer open op een nieuwe locatie: Buurtplein Doorslag, Parelduiker 13.

Sinds 2013
Al ruim acht jaar is er maandelijks een Repair Café in Nieuwegein. Het café is opgericht door Peer van Halderen en een aantal andere Nieuwegeiners. Zij vinden dat we naar een meer circulaire economie moeten. Het repareren van kapotte spullen zodat ze niet op de afvalberg belanden, helpt daarbij volgens hen.

Van Halderen hoorde in 2012 dat er in Amsterdam repair cafés waren. Het leek hem ook wat voor Nieuwegein. De Amsterdamse repairorganisatie gaf hem advies over hoe je een repaircafé start. De gemeente Nieuwegein bood het Milieu Educatie Centrum aan als onderkomen en ondersteunde bij de pr. In april 2013 was het Repair Café in Nieuwegein gevestigd.

Vrijwilligers
Het café heeft ondertussen ruim dertig vrijwilligers. Het is een uiteenlopend team met mensen die deskundig zijn achter de naaimachine, ervaren in het repareren van huishoudelijke apparaten en handig in het herstellen van fietsen en rollators.

Het team heeft zelfs een klokkenmaker en een messenslijper. Door de donaties van tevreden bezoekers kan het café kosteloos haar werk doen.

Kapot koffiezetapparaat
Bezoekers komen het vaakst langs met een kapot koffieapparaat. Niet alleen in Nieuwegein, maar in heel Nederland. Dat blijkt uit de Repair Monitor. Dat is een online tool waarin repaircafés bijhouden wat ze repareren. Meestal komen bezoekers met een kapotte Senseo. 


Dat is niet zo gek want ruim 30 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo’n apparaat. Nieuwegeinse reparateurs hebben daarom een training gevolgd over de reparatie van Senseo koffieapparaten. Een belangrijk advies is dat je goed moet zorgen voor je apparaat door hem regelmatig te ontkalken. 

Drone
Vaak is de oorzaak van een defect klein en betaalbaar te repareren. Het vinden van het probleem kan echter een flinke zoektocht zijn. Zo kwam er ooit iemand langs met een kapotte drone. Zijn vader had al geprobeerd de drone te repareren maar zonder succes. Na veel gepriegel met hele kleine schroevendraaiers lukte het de reparateur om de drone zonder scheuren te openen.

Na lang zoeken bleek er een klein zandkorreltje tussen de tanden te zitten van het tandwiel, dat de propellers van de drone aandrijft. Toen de drone weer in elkaar was gezet, bleek bij de testvlucht dat de links draaiende propeller op een rechtsdraaiende motor zat. Dus moest de drone weer uit elkaar. Daarna vloog de drone uitstekend.

Emotionele waarde
Er komen regelmatig mensen langs met een voorwerp dat emotionele waarde voor ze heeft. Zo kwam er iemand langs met een porseleinen beeldje dat ooit een liedje afspeelde en daarbij bewoog, maar nu niets meer deed. Zijn tante was vorig jaar overleden aan corona en op haar sterfbed beloofde hij haar om het beeldje te herstellen.

De muziekcassette in het beeld bleek stuk en een aantal snaren van het aandrijfsysteem waren kapot. De reparateur herstelde het aandrijfsysteem. Daarna speurde hij YouTube af op zoek naar het originele muziekje. Daar vond hij exact hetzelfde beeldje. Hij verving de cassette in het beeldje door een mp3-speler met het YouTube-deuntje. Een superblije klant gaf zijn tantes lievelingsbeeldje aan haar man terug.

Meer dan 2.500 reparaties
In oktober 2017 kwam toenmalig wethouder Peter Snoeren langs om het repaircafé te feliciteren met haar 1.500ste geslaagde reparatie. Inmiddels zijn er ruim 2.700 reparaties uitgevoerd. Twee derde van de reparaties was succesvol. In veel andere gevallen kon de eigenaar ook geholpen worden met advies. Over bijvoorbeeld aanschaf van een nieuw onderdeel en waar je dat kunt krijgen.

Meehelpen?
Repair Café kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Zo zoekt het café nog gastvrouwen- en heren om bezoekers op te vangen. Daarnaast zijn mensen met technisch inzicht altijd welkom. Aanmelden kan via repaircafenieuwegein@gmail.com.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten