Afbeelding
Foto: stockfoto (123RF.com)

Gemeente Nieuwegein stelt lokaal hitteplan op

Nieuws 791 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein heeft een lokaal hitteplan opgesteld. Het plan is bedoeld om risico’s van hitte op de gezondheid van inwoners zoveel mogelijk te voorkomen, te beperken en aan te pakken.

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in Nederland. De afgelopen jaren zijn er meerdere hitterecords gesneuveld en slachtoffers te betreuren. Dit probleem wordt alleen maar groter doordat het heter wordt door klimaatverandering, er vergrijzing optreedt en ouderen langer zelfstandig wonen.

Gezondheid van (kwetsbare) inwoners waarborgen
Het lokaal hitteplan van Nieuwegein beschrijft de rol van betrokken instanties tijdens de verschillende fases van hitte. Het document helpt professionals bij het verkrijgen van achtergrondinformatie, bij de praktische uitvoering van hun taken tijdens een hitteperiode en moet zorgen voor afstemming.

Daarbij ligt de nadruk op communicatie en afstemming die nodig is om de gezondheid van (kwetsbare) inwoners te waarborgen tijdens een hittegolf.

Basisregels
In het lokaal hitteplan staan een aantal basisregels om (de gevolgen van) hittestress te beperken. Zo moeten inwoners voldoende drinken, ook als ze geen dorst hebben, want senioren zouden minder dorstgevoel hebben. Ook moeten inwoners het gebruik van alcohol matigen.

Daarnaast moeten inwoners zichzelf koel houden, door in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur) beperken. Verder moeten inwoners ook hun woning koel houden, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of aiconditioning.

In het hitteplan van de gemeente Nieuwegein worden bovendien de meest voorkomende hitte gerelateerde gezondheidsproblemen genoemd. De symptomen worden toegelicht, alsmede de acties die men kan ondernemen om het probleem te verkleinen.

Voorkomen van hitte
Naast het lokaal hitteplan werkt de gemeente Nieuwegein naar eigen zeggen ook structureel aan het voorkomen van hitte, bijvoorbeeld door duurzaam te bouwen en klimaatadaptieve maatregelen te nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Bibliotheek Nieuwegein geeft hulp bij digitale vragen patiëntportaal St. Antonius Nieuws 30 nov., 17:18
Afbeelding
Nachtelijk onderhoud aan trambaan van december tot april Nieuws 30 nov., 16:51
Afbeelding
'KOM Sing Along wordt echt een feestje' Nieuws 30 nov., 14:17
Afbeelding
Expositie Vlaggen in Museum Warsenhoeck Nieuwegein Nieuws 30 nov., 13:56
Afbeelding
Nieuwegein start proef met Buddy to Buddy Nieuws 28 nov., 16:06
Afbeelding
Spoorbomen Koekoekslaan volgend jaar geplaatst Nieuws 28 nov., 09:12
Afbeelding
Sinterklaaswedstrijd Schoonspringen in Merwestein Sport 27 nov., 14:00
Afbeelding
Mooie prestaties van Nieuwegeinse jiu-jitsuka's op EK Kroatië Nieuws 27 nov., 13:55