• Directeur Roel Zuidhof heeft het jaarverslag aangeboden aan wethouder John van Engelen.
• Directeur Roel Zuidhof heeft het jaarverslag aangeboden aan wethouder John van Engelen. Foto: Aangeleverd
MET VIDEO

Recordaantal bezoekers in Nieuwegeinse bibliotheek in 2022

Nieuws 619 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Een recordaantal bezoekers van ruim 255.000 heeft de bibliotheek in Nieuwegein bezocht in 2022. Dat is te lezen in het jaarverslag over 2022 dat vandaag is uitgereikt aan wethouder John van Engelen door Roel Zuidhof, directeur-bestuurder van De tweede verdieping.

Bibliotheek Nieuwegein, De tweede verdieping, heeft een succesvol jaar achter de rug. Het recordaantal bezoekers van 255.195 is nog nooit eerder voorgekomen in de historie van de bibliotheek. Ook het aantal leden is afgelopen jaar flink gestegen naar 9.595 leden. De groei komt met name door maar liefst 613 nieuwe jeugdleden. Ook het aantal uitleningen van (digitale) boeken en tijdschriften is flink gestegen naar ruim 146.000 uitleningen. 

Trots
Roel Zuidhof, directeur-bestuurder van de bibliotheek is blij met deze cijfers: “Na de grote dip door corona zijn we heel erg blij dat veel inwoners van Nieuwegein de bibliotheek weer bezoeken. Niet alleen om boeken te lenen, maar vooral ook weer om deel te nemen aan activiteiten, te studeren of elkaar te ontmoeten. Ik ben trots op alle medewerkers en vrijwilligers die het afgelopen jaar zo hard hieraan hebben gewerkt”.

‘Mooie plek om je verder te ontwikkelen’
Wethouder John van Engelen vindt de rol van de bibliotheek belangrijk voor de inwoners in Nieuwegein: “De bibliotheek is echt een mooie plek om je verder te ontwikkelen zoals op gebied van taal of digitale zaken, je te ontspannen, te studeren, informatie te halen of onder genot van een kop koffie lekker een krantje te lezen en andere inwoners te ontmoeten”.

Digitaal
In het kleurrijk vormgegeven verslag is te lezen wat er allemaal gebeurde in de bibliotheek in 2022. Voor het eerst verschijnt het verslag in een digitale vorm, waardoor er middels linkjes verwezen wordt naar meer informatie op internet. Ook worden er video’s vertoond, waarin diverse bibliotheekbezoekers, vrijwilligers en partners vertellen over de impact van de bibliotheek op hun leven en die van anderen. Een voorbeeld is de verwijzing naar de tv-opname in de bibliotheek van het HUMAN-programma De Publieke Tribune over laaggeletterdheid.

Tekst gaat verder onder de video


Hoogtepunten
In het verslag staan hoogtepunten genoemd, zoals het openen van een Informatiepunt Digitale Overheid door burgemeester Frans Backhuijs, het overstappen op het landelijke leesbevorderingsprogramma BoekStart en het openen van een uitleenpunt op Buurtplein de Componist. Ook de conferentie over Positieve Gezondheid met ruim 180 deelnemers uit heel Nederland is een belangrijke mijlpaal voor de bibliotheek. 

Vluchtelingen en asielzoekers
Het jaarverslag gaat ook in op bijzondere activiteiten zoals de Living Library: bezoekers kunnen zich verdiepen in een onderwerp door in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige. Ook de bijzondere omstandigheden die in het jaar 2022 speelden waar de bibliotheek op aanhaakten, staan erin vermeld. Denk hierbij aan het oefenen van de taal voor vluchtelingen uit Oekraïne en de asielzoekers van het schip bij Merwestein. 

Het jaarverslag van de bibliotheek is te bekijken via deze link: Jaarverslag 2022.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25