• Lucia Martis (r) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
• Lucia Martis (r) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Fototeam KenM

Lintjesregen: drie Nieuwegeinse vrijwilligers ontvangen koninklijke onderscheiding

Nieuws 1.517 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Drie Nieuwegeinse vrijwilligers hebben vandaag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Frans Backhuijs ontvangen. Koen de Jager en Willem Jansen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lucia Martis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

“Lucia Martis wordt geroemd voor haar onuitputtelijke inzet en betrokkenheid voor de zwakkere en kwetsbare doelgroep. Het ondersteunen van gezinnen en individuen zodat zij hun problematiek aanpakken, oplossen en participeren in de Nederlandse samenleving. Dit vertaalde zich niet alleen in en tijdens haar werkzame leven”, aldus de gemeente Nieuwegein.

In 2012 werd de subsidie bij haar toenmalige werkgever PROFOR stopgezet. Hetgeen betekende dat het werk alleen op vrijwilligersbasis kon worden voortgezet. “Tekenend voor Lucia Martis, is dat zij toen met vervroegd pensioen is gegaan en het werk geheel onbezoldigd en vrijwillig heeft voortgezet. In de avonden en weekenden de moeilijke gezinnen nog steeds adviseert en bijstaat. Haar drive is dan ook tweeledig: de kwetsbare ondersteunen en te werken aan zelfredzaamheid, anderzijds organisaties en instanties zover te krijgen hun harten en deuren te openen voor de kwetsbaren van de huidige samenleving.”

In 2021 heeft dit ertoe geleid dat Lucia Martis tijdens de Black Achievement Month de “In the Spotlight” heeft mogen ontvangen. Ook heeft zij in ditzelfde jaar de “Oeuvreprijs” van de Vereniging Antilliaans Netwerk mogen ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een persoon uit de zwarte gemeenschap die gedurende lange tijd een belangrijke en positieve bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving.

Willem Jansen
Willem Jansen is al 38 jaar lang vrijwilliger bij twee tennisverenigingen: tennisvereniging Oudegein en tennisvereniging Rijnhuyse. Hij verzorgt onder andere het onderhoud van de banen, maar ook klussen zoals de groenvoorziening, onkruidbestrijding, snoeien van bomen en heggen en schilderen en reparaties van het clubhuis.

Daarnaast heeft hij een opleiding gevolgd tot scheidsrechter, waarna hij 13 jaar lang onbezoldigd scheidsrechter was bij open toernooien in de regio.


Willem Jansen (m) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. - Foto: Fototeam KenM

Koen de Jager
“Koen de Jager heeft zich ruim 20 jaar actief, en op een bijzondere wijze ingezet voor het welzijn van de Papoea’s en het culturele erfgoed. Met een tomeloze inzet verricht hij belangeloos, baanbrekend werk ter vergroting van de maatschappelijke binding van de Papoea’s met ons land. Op professionele wijze en gedrevenheid levert hij een grote bijdrage aan de bevordering van wederzijdse acceptatie, begrip en tolerantie binnen onze multiculturele samenleving”, aldus de gemeente Nieuwegein.

Tijdens zijn dienstplicht als matroos patrouilleerde De Jager langs de kusten van Nieuw Guinea. Na zijn pensionering heeft hij diverse bezoeken aan Nieuw Guinea gebracht en in 2000 heeft hij samen met een aantal collega veteranen besloten een stichting op te richten: Stichting Pro Papua. Deze Stichting is in 2018 overgegaan in HAPIN (Hulp Aan Papoea’s In Nood). Zo heeft De Jager onder andere de mensenrechtenschending onder de aandacht gebracht bij de Tweede Kamer, heeft ondersteuning gegeven bij de opzet van een moeder- en kindkliniek en was vraagbaak bij evenementen. Tevens was hij recensent van de boeken over Papoea’s.


Koen de Jager is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. - Foto: Fototeam KenM

Onverwacht
Burgemeester Frans Backhuijs: “Het uitreiken van een Koninklijke onderscheiding vind ik een van de hoogtepunt in het jaar van een burgemeester. Mensen verrassen en bedanken voor de inzet die zij doen voor de samenleving. Het mooie vind ik dan, dat de meeste mensen het totaal niet verwachten. Ze vinden het heel normaal wat ze doen. Dat maakt het lintje zo speciaal. Je staat even samen stil bij het lintje, als symbool voor de erkenning van de persoonlijke, bijzondere verdiensten die zij hebben verricht.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Op de Jutphasebrug zijn twee auto's op elkaar gebotst.
Botsing tussen twee auto's op Jutphasebrug, één persoon naar ziekenhuis 112 gisteren
• De Nieuwegeinse band 'Dutchicana'.
Nieuwegeinse band 'Dutchicana' in finale van 'Battle of the Bands' Nieuws 17 apr, 17:03
• De Oude Sluis in Vreeswijk, waar de wedstrijden roei-touwtrekken en wrikken gaan plaatsvinden.
Primeur in Vreeswijk op Koningsdag: wedstrijden 'roei-touwtrekken' en 'wrikken' Nieuws 17 apr, 16:53
• Afbeelding ter illustratie.
Kinderen hoeven zich in de meivakantie niet te vervelen: dit is er te doen in Nieuwegein Nieuws 17 apr, 15:05
• De Fiets-rommelroute in Batau-Noord in Nieuwegein.
Spullen verkopen vanaf je voortuin of oprit? In deze Nieuwegeinse wijk doen ze het Nieuws 17 apr, 14:34
• Het Cals College in Nieuwegein.
Cals College Nieuwegein geraakt door cyberaanval, gegevens leerlingen mogelijk in handen van hackers Nieuws 17 apr, 14:09
• Werkzaamheden aan Galecopperbrug in Nieuwegein.
Galecopperbrug opnieuw afgesloten op 20 en 21 april Nieuws 16 apr, 12:48
• Foto ter illustratie.
D66 Nieuwegein stelt vragen over verdere aansluiting warmtenet Eneco Nieuws 16 apr, 12:17