• Opening van het nieuwe plein van basisschool Vroonestein in Nieuwegein.
• Opening van het nieuwe plein van basisschool Vroonestein in Nieuwegein. Foto: Provincie Utrecht

Nieuwegeinse basisschool opent klimaatbestendig schoolplein

Nieuws 870 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Basisschool Vroonestein in Nieuwegein heeft sinds kort een zogenaamd ‘groenblauw’ schoolplein. Dat is een klimaatbestendig plein. Gedeputeerde Mirjam Sterk van de provincie Utrecht opende het plein afgelopen dinsdag samen met de leerlingen van de school.

Er is in de afgelopen maanden hard is gewerkt. Op foto’s van het oude plein is te zien dat de kinderen op een volledig betegeld plein speelden, zonder natuurlijke speeltoestellen en met weinig natuur. Daarvoor in de plaats zijn grote klimtoestellen gekomen, is er nu een moestuin, een insectenhotel en een buitenklaslokaal.

Om ervoor te zorgen dat het plein ook aantrekkelijk wordt voor bijen, vlinders en andere insecten, zijn er inheemse planten en bloemen aangelegd. De leerlingen hebben het nieuwe plein zelf ontworpen. Gedeputeerde Mirjam Sterk: “In één woord geweldig wat jullie hier hebben neergezet. Voor de leerlingen, maar ook voor het klimaat en de toekomst.”

Het vergroenen van schoolpleinen vormt een belangrijke schakel in de aanpak om de regio Utrecht aan te passen aan weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Groene schoolpleinen houden meer water vast, zorgen voor een gezondere leefomgeving en voor meer biodiversiteit. 

Buitenspelen
Mirjam Sterk is dan ook blij dat steeds meer schoolpleinen klimaatbestendig worden gemaakt: “Door klimaatverandering zien we dat zomers warmer worden en regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor opvang van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen en fijn voor de omgeving. Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur. We vinden het mooi dat we hier als provincie een bijdrage aan kunnen leveren.”

Ook wethouder Marieke Schouten was tijdens de opening van het schoolplein aanwezig: “Complimenten aan de school en alle betrokkenen dat zij zo’n prachtige groene speelplek gemaakt hebben voor zowel de leerlingen als de kinderen in de buurt.”

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Bibliotheek Nieuwegein geeft hulp bij digitale vragen patiëntportaal St. Antonius Nieuws 30 nov., 17:18
Afbeelding
Nachtelijk onderhoud aan trambaan van december tot april Nieuws 30 nov., 16:51
Afbeelding
'KOM Sing Along wordt echt een feestje' Nieuws 30 nov., 14:17
Afbeelding
Expositie Vlaggen in Museum Warsenhoeck Nieuwegein Nieuws 30 nov., 13:56
Afbeelding
Nieuwegein start proef met Buddy to Buddy Nieuws 28 nov., 16:06
Afbeelding
Spoorbomen Koekoekslaan volgend jaar geplaatst Nieuws 28 nov., 09:12
Afbeelding
Sinterklaaswedstrijd Schoonspringen in Merwestein Sport 27 nov., 14:00
Afbeelding
Mooie prestaties van Nieuwegeinse jiu-jitsuka's op EK Kroatië Nieuws 27 nov., 13:55