Afbeelding
Foto: stockfoto

Geen pendelbus voor schoolgaande kinderen in Nieuwegeinse wijk Rijnhuizen

Nieuws 691 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein gaat geen busvervoer organiseren voor kinderen die in Rijnhuizen wonen en in een andere wijk naar de basisschool moeten. Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad.

In de nieuwbouwwijk Rijnhuizen is momenteel geen basisschool. Daarom moeten de kinderen die in deze wijk wonen naar basisschool Zuiderkroon in Fokkesteeg. Vanwege de afstand naar die school (3 tot 3,5 kilometer enkele reis) diende de gemeenteraad op 23 maart een motie in voor een haalbaarheidsonderzoek over tijdelijk busvervoer.

Onvoorspelbaar
Maar na dit onderzoek heeft het college dus besloten geen busvervoer te gaan organiseren. Een van de redenen hiervoor is dat het nog onzeker is hoeveel leerlingen komend schooljaar uit de wijk Rijnhuizen komen. Het schoolbestuur Robijn heeft aangegeven dat er momenteel vanuit Rijnhuizen één aanmelding is en dat er zeven leerlingen naar alle waarschijnlijkheid worden aangemeld.

“Vervolgens rijst de vraag of en zo ja hoeveel ouders van nieuwe leerlingen interesse hebben in georganiseerd vervoer naar de school en terug voor hun kinderen. Hier is geen zicht op en dit is een onzeker factor”, aldus het college.

Daarnaast gaat het organiseren van leerlingenvervoer volgens het college voorbij aan de plicht van de gemeente. 

Elektrische bakfiets
Verder ziet ze andere mogelijkheden voor het vervoeren van leerlingen dan met een bus. “Gezien de relatief korte afstand tot de huidige schoollocatie zou een elektrische bakfiets een goed alternatief zijn”, staat in de brief aan de raad.

Te denken valt volgens het college aan een Gocab, waar acht kinderen in vervoerd kunnen worden. Een ander alternatief zou het carpoolen van ouders zijn. 

De kosten voor bushuur, huur of aanschaf van de Gocab of benzinevergoeding aan ouders verschillen volgens het college aanzienlijk. Ze variëren tussen 6.500 euro voor een busje voor acht kinderen en 2.000 euro voor een Gocab voor de periode tot de kerstvakantie. Deelgebruik van een elektrische bakfiets in eigendom van een BSO-organisatie zou mogelijk voordeliger zijn.

Subsidie van 15.000 euro
Hoewel de gemeente Nieuwegein dus geen busvervoer gaat realiseren, wil ze wel tegemoetkomen aan het schoolbestuur. Het college wil Robijn de mogelijkheid geven om zelf keuzes te maken op basis van eigen behoeften. Hiervoor stelt het college eenmalig een subsidie van maximaal 15.000 euro beschikbaar.

Tijdelijke school
Aangezien er in Rijnhuizen nog geen zicht is op een permanente schoollocatie, is het college momenteel op zoek naar een tijdelijke locatie. De tijdelijk school komt mogelijk in een bestaand kantoorpand aan de Marconibaan

Waarschijnlijk is een tijdelijke locatie pas beschikbaar vanaf begin schooljaar 2024-2025. Tot die tijd moeten kinderen uit Rijnhuizen dus in een andere wijk naar school.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Succesvol Sinterklaasfeest voor kinderen onder armoedegrens Nieuws 4 dec., 14:21
Afbeelding
Happy Italy Nieuwegein trakteert: 2e pizza gratis ADVERTORIAL 4 dec., 13:46
Afbeelding
Sinterklaasfeest bij de Rijnruiters Nieuwegein Nieuws 4 dec., 11:55
Afbeelding
Harde nederlaag voor SV Parkhout tegen GRC'14 Sport 4 dec., 10:20
Afbeelding
Nieuwegein Diamonds mag EK softbal 2024 organiseren Nieuws 3 dec., 14:53
Afbeelding
GL en PvdA Nieuwegein organiseren mars voor solidariteit Nieuws 1 dec., 12:28
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis zet zich in bij campagne tegen vapen Nieuws 1 dec., 09:54
Afbeelding
Gemeenteraad bespreekt voorstel voor inrichting Persil-terrein Nieuws 1 dec., 09:33