vliegtuig
vliegtuig Foto: Papichev Aleksandr

Nieuwegein spreekt zich uit tegen vierde aanvliegroute

Nieuws 1.019 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeenteraad van Nieuwegein heeft zich donderdagavond unaniem achter een motie van GroenLinks geschaard tegen de komst van een vierde aanvliegroute naar Schiphol. Die zou boven onder andere Nieuwegein moeten komen als het aan het kabinet ligt.

Raadslid Van Keulen (GroenLinks) en in aansluiting daarop Derriks (de Unie) noemden het niet goed als Nieuwegein er met de drie bestaande snelwegen en twee waterwegen ook nog een luchtroute bij krijgt. Daardoor zou de uitstoot van gassen boven Nieuwegein toenemen, hetgeen de volksgezondheid niet ten goede komt. De indieners van de motie vragen het college van burgemeester en wethouders bij het Rijk bezwaar te maken tegen de vierde aanvliegroute boven Nieuwegein.

Wethouder Schouten (GroenLinks) heeft wel waardering voor de motie, maar wees de indieners en supporters daarvan er op dat het college van Nieuwegein er geen beleidsopinie over het vliegen op na houdt. Ook zij ze dat nog veel onduidelijk is, zoals waar de vierde route exact komt. Naast dalend vliegverkeer zal er ook sprake zijn van stijgend verkeer. Wat van groot belang is te weten is de hoogte van de route boven Nieuwegein in verband met geluid en uitstoot, maar ook daar is nog onzekerheid over. 

De vierde aanvliegroute is bedacht om de gemeente Haarlemmermeer, waarin Schiphol gelegen is, te ontlasten qua geluid en uitstoot. Het idee is dat deze uitwassen gespreid kunnen worden over het land.

Jurgen van Dijk

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25