• Menno's plan is om komende zomer alle routes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden.
• Menno's plan is om komende zomer alle routes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden. Foto: Aangeleverd

Menno ruimt zwerfafval op langs de Waterlinie in Nieuwegein

Nieuws 696 keer gelezen

REGIO • Menno Helling raapt regelmatig zwerfvuil tussen Amsterdam en Utrecht, en zet zo zijn ergernis hierover om in positieve actie. Al opruimend volgt hij zoveel mogelijk de route van het Waterlinie Wandelpad. Dat levert ontmoetingen op met mensen die even stoppen voor een praatje. Met hen deelt hij graag de geschiedenis van de Waterlinie. 

“Niet iedereen realiseert zich dat de Waterlinie onderdeel is van een meer dan tweehonderd kilometer lange Historische Defensielinie met veel forten, vestingwerken en kastelen. Hoe mooi is het om dit historische landschap, eigenlijk één groot openluchtmuseum, gezamenlijk schoon te maken”, aldus Stichting HelemaalGroen. “De ervaring leert dat schone plekken langer schoon blijven, en dat mensen zuiniger zijn op het landschap als ze het verhaal daarover kennen.”

Waterlinie zwerfafvalvrij
Menno woont in Amsterdam. Hij werkt al jaren in de cultuur- en erfgoedsector met speciale belangstelling voor natuur en landschap. Vanuit een persoonlijk initiatief maakt hij mensen enthousiast om iets voor het landschap te doen. De provincie Utrecht ondersteunt daarbij. Menno heeft bovendien contact met de gemeenten langs de Waterlinie, waaronder Nieuwegein. Die stellen opruimmaterialen beschikbaar aan hun zwerfvuilrapers.

Menno’s ambitieuze plan is om komende zomer alle fiets- en wandelroutes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden. Heb je zin om aan deze gezamenlijke activiteit mee te doen? Mail dan naar menno@ifthenisnow.nl

HelemaalGroen
Menno gebruikt de app HelemaalGroen om zijn opgeschoonde route te registreren. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Je kunt de app activeren wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Gemeenten langs de Waterlinie kennen al HelemaalGroen-deelnemers: Ronde Venen 28, Stichtse Vecht 27, Nieuwegein 16 en Utrecht 126.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Robin Jansen scoort de 1-0 vanuit de rebound tegen Roda Boys.
Domper voor SV Parkhout: 1-2 verlies tegen Roda Boys Sport 13 uur geleden
• De Wijkbus Vreeswijk gaat vanaf nu vaker rijden.
Goed nieuws: de wijkbus naar Nieuwegein City gaat vanaf nu vaker rijden Nieuws 15 apr, 13:33
• Matthew, Lars, Daan en Yuna met de beker.
Nieuwegeinse schoonspringers winnen Amsterdam Diving Cup en gaan met beker naar huis Sport 15 apr, 10:34
• Feestelijke opening van de 'Dag van de Vaart' in Nieuwegein.
'Dag van de Vaart' in Nieuwegein: rondvaarten, schapen scheren, muziek en meer FOTOREPORTAGE 15 apr, 09:47
• JSV heeft afgelopen zaterdag gelijk gespeeld tegen VVIIJ.
JSV speelt gelijk tegen koploper VVIJ: 1-1 Sport 15 apr, 09:21
• In een woning aan de Landauerdrift in Nieuwegein is zondagavond een brand ontstaan.
Brand in meterkast van woning in Nieuwegein 112 15 apr, 08:41
• Filmtheater in Fort Vreeswijk.
Filmtheater Dorpshuis Vreeswijk: 'De acht bergen' Nieuws 12 apr, 16:54
• Een schets van de Zeepfabriek.
Van meubels restylen tot voetballen uit een rolstoel: de nieuwe bedrijven in de zeepfabriek Nieuws 12 apr, 16:13