• Menno's plan is om komende zomer alle routes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden.
• Menno's plan is om komende zomer alle routes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden. Foto: Aangeleverd

Menno ruimt zwerfafval op langs de Waterlinie in Nieuwegein

Nieuws 509 keer gelezen

REGIO • Menno Helling raapt regelmatig zwerfvuil tussen Amsterdam en Utrecht, en zet zo zijn ergernis hierover om in positieve actie. Al opruimend volgt hij zoveel mogelijk de route van het Waterlinie Wandelpad. Dat levert ontmoetingen op met mensen die even stoppen voor een praatje. Met hen deelt hij graag de geschiedenis van de Waterlinie. 

“Niet iedereen realiseert zich dat de Waterlinie onderdeel is van een meer dan tweehonderd kilometer lange Historische Defensielinie met veel forten, vestingwerken en kastelen. Hoe mooi is het om dit historische landschap, eigenlijk één groot openluchtmuseum, gezamenlijk schoon te maken”, aldus Stichting HelemaalGroen. “De ervaring leert dat schone plekken langer schoon blijven, en dat mensen zuiniger zijn op het landschap als ze het verhaal daarover kennen.”

Waterlinie zwerfafvalvrij
Menno woont in Amsterdam. Hij werkt al jaren in de cultuur- en erfgoedsector met speciale belangstelling voor natuur en landschap. Vanuit een persoonlijk initiatief maakt hij mensen enthousiast om iets voor het landschap te doen. De provincie Utrecht ondersteunt daarbij. Menno heeft bovendien contact met de gemeenten langs de Waterlinie, waaronder Nieuwegein. Die stellen opruimmaterialen beschikbaar aan hun zwerfvuilrapers.

Menno’s ambitieuze plan is om komende zomer alle fiets- en wandelroutes in het gebied van de Waterlinie zwerfafvalvrij te maken én te houden. Heb je zin om aan deze gezamenlijke activiteit mee te doen? Mail dan naar menno@ifthenisnow.nl

HelemaalGroen
Menno gebruikt de app HelemaalGroen om zijn opgeschoonde route te registreren. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Je kunt de app activeren wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Gemeenten langs de Waterlinie kennen al HelemaalGroen-deelnemers: Ronde Venen 28, Stichtse Vecht 27, Nieuwegein 16 en Utrecht 126.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25